Φόβοι για νέα πυρηνική δοκιμή από την Πιονγκγιάνγκ

Εντείνονται οι φήμες ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται και για νέα, τέταρτη στη σειρά, πυρηνική δοκιμή εν μέσω μιας κλιμακούμενης ρητορικής πολέμου και απειλών.

Όπως μεταδίδουν νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχει έντονη κινητικότητα στις περιοχές που η Πιονγκγιάνγκ κάνει τις πυρηνικές της δοκιμές ενώ έχουν αναφερθεί και ύποπτες εκρήξεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα JoongAng Ilbo παρόμοια δραστηριότητα είχε καταγραφεί πριν την πυρηνική δοκιμή της 12ης Φεβρουαρίου.

Οι κυρώσεις που ακολούθησαν την πυρηνική δοκιμή του Φεβρουαρίου έχουν εξοργίσει το καθεστώς κι έχουν σκληρύνει τη στάση του. Την περασμένη Τετάρτη η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε προς τους εκπροσώπους των διπλωματικών αποστολών των ξένων χωρών ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια τους.

Κι ενώ την ερχόμενη Δευτέρα η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να εορτάσει την επέτειο των γενεθλίων του ιδρυτή του βορειοκορεατικού κράτους, Κιμ Ιλ Σουνγκ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, επισκέπτεται τη Νότια Κορέα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η απαγόρευση εισόδου Νοτιοκορεατών στη βιομηχανική μονάδα της Καεσόνγκ και ο υπουργός Ενοποίησης της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι 13 από τις 120 βιομηχανίες που λειτουργούν στο συγκρότημα έχουν αναστείλει την παραγωγή τους ελλείψει πρώτων υλών.