Πέθανε ο προέδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες

Τον θάνατο του προέδρου της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος Νικολά Μαδούρο, ύστερα από μία ημέρα έντασης και δραματικών εξελίξεων. 

Το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός υγείας της Βενεζουέλας ενημέρωσε για πρώτη φορά ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έχει πολύ σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του και λίγες ώρες αργότερα, σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος Μαδούρο δήλωσε ότι ο Τσάβες περνάει “τις πιο δύσκολες στιγμές στη ζωή του” και όλο το έθνος προσεύχεται για αυτόν. 

Σχεδόν μετά από μια ώρα από την λήξη του συμβουλίου, περίπου στις 12 ώρα Ελλάδας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι ο 58χρονος πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, έχασε την μάχη με τον καρκίνο και είναι νεκρός.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας θα πρέπει να γίνουν νέες προεδρικές εκλογές μέσα σε τριάντα μέρες, όπου ενδεχομένως θα βρεθούν αντίπαλοι ο Μαδούρο με τον Ενρίκε Καπρίλες - τον υποψήφιο που ηττήθηκε από τον Τσάβες. Μεταβατικός πρόεδρος προβλέπεται από τη νομοθεσία να είναι ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης - Ντιοσντάδο Καμπέλο, η κυβέρνηση όμως ερμηνεύει διαφορετικά την περίσταση και θεωρεί ότι τα προεδρικά καθήκοντα θα εκτελεί ο αντιπρόεδρος.

Οι τελευταίες ώρες του ¨κομαντάντε" και το κλίμα στη Βενεζουέλα

"Πιστεύουμε πως θα έλθει μία στιγμή στην Ιστορία που θα μπορέσουμε να συστήσουμε μία επιστημονική επιτροπή, η οποία θα αποκαλύψει πως ο διοικητής Τσάβες είχε κατά πάσα πιθανότητα υποστεί επίθεση (από τους εχθρούς του) με αυτήν την ασθένεια. Οι ιστορικοί εχθροί αυτής της πατρίδας έψαξαν μία αχίλλειο πτέρνα για να πλήξουν την υγεία του", υποστήριξε νωρίτερα την Τρίτη ο αντιπρόεδρος Μαδούρο.

Ο αντιπρόεδρος κάλεσε τον στρατό να παραμείνει πιστός στην κυβέρνηση και ανακοίνωσε πως απελάθηκαν δύο  διπλωματικοί ακόλουθοι των ΗΠΑ, ως υποκινητές δολιοφθορών και  συνωμοτικών δράσεων για ανατροπή της κυβέρνησης. Σύγκεκριμμένα, οι δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι που υπηρετούσαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καράκας , απελαθηκαν με την κατηγορία ότι διατηρούσαν μη εξουσιοδοτημένες επαφές με στελέχη του στρατού της χώρας.

Στο άκουσμα της ανακοίνωσης για την δραματική επιδείνωση της υγείας του προέδρου της Βενεζουέλας - που έδειχνε πλέον ότι το τέλος δεν θα αργούσε,  χιλιάδες πιστοί οπαδοί του Τσάβες άρχισαν να θρηνούν και να προσεύχονται, τόσο έξω από το νοσοκομείο που νοσηλευόταν ο ηγέτης τους όσο και σε εκκλησίες τους Καράκας. 

“Ας γίνει το θέλημα του Θεού. Εμείς μπορούμε μόνο να προσευχόμαστε, όπως κάναμε μέχρι τώρα” είπε μια γυναικά με δάκρυα στα μάτια στο Reuters. 

“Υπάρχει τόσο πολύ θλίψη. Όμως πρέπει να είμαστε δυνατοί και να κάνουμε πράξη όλα όσα μας έμαθε” δήλωσε ένας άλλος οπαδός του προέδρου.

 

Διαβάστε επίσης: Ποιος ήταν ο Ούγκο Τσάβες Φρίας