Ποιοι είναι οι εξτρεμιστές απαγωγείς της Αλγερίας;

Της Λήδας Δεληγιάννη

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται στοιχεία για το προφίλ του στρατού του Μοχτάρ Μπελμοχτάρ που έχουν αιματοκυλήσει την Αλγερία. Φαίνεται να γνώριζαν τέλεια τις εγκαταστάσεις όπου κρατούσαν ομήρους εκατοντάδες ξένους και Αλγερινούς.

Η επιχείρηση τους ήταν προμελετημένη στην εντέλεια. Δεν δίσταζαν να σκοτώσουν.

Ποιοι είναι οι σκληροτράχηλοι Αλγερινοί εξτρεμιστές που προκάλεσαν το μακελειό στη χώρα και την έντονη ανησυχία της Δύσης.

Οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται “Τάγμα των Υπογράφοντων Με Αίμα”. Αρχηγός τους ο Μοχτάρ Μπελμοχτάρ (Mokhtar Belmokhtar), ένας βετεράνος του πολέμου κατά των Σοβιετικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στη δεκαετία του 1980. Πρώην στρατιωτικός ηγέτης και ιδρυτικό στέλεχος της AQIM (Al-Qaeda Islamic Maghreb), του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στο Μαγκρέμπ, που έχει την έδρα του στην Αλγερία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η AQIM θεωρείται ακόμη και μέσα στους κόλπους της ίδιας της Αλ Κάιντα ως ένα από τα πιο σκληρά τάγματά της που έχει οργανώσει εκατοντάδες επιθέσεις.

Μαχητές της AQIM

Ο Μπελμοχτάρ ήρθε πρόσφατα σε ρήξη με τα υψηλόβαθμα στελέχη της Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ και ίδρυσε δυο δικές του ταξιαρχίες, το Τάγμα των Υπογράφοντων Με Αίμα και την Ταξιαρχία του Χαλέντ Αμπού Αλ Αμπάς (ψευδώνυμο του Μπελμοχτάρ).

Τα δυο τάγματα ιδρύθηκαν μόλις στα τέλη του 2012 και αυτό ήταν το πρώτο τους χτύπημα.

Γεννημένος το 1972 στην Αλγερία, είναι εδώ και δεκαετίες ψηλά στη λίστα των πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών. Οι αλγερινές αρχές ασφαλείας αποκαλούν τον Μπελμοχτάρ, Mr Marlboro, στην εφηβεία του έκανε λαθρεμπόριο τσιγάρων για να χρηματοδοτεί τον αγώνα των ισλαμιστών.

Σε ηλικία μόλις 20 ετών ενεπλάκη στον πόλεμο κατά των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν

Βγάζει εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτεί τα τάγματά του από τα λύτρα που παίρνει για όσους απάγει εκείνος και οι στρατιώτες του.

Στο διεθνή Τύπο είναι γνωστός ως “ο μονόφθαλμος μαχητής της Τζιχάντ που τα έβαλε με την Αλ Κάιντα”. Πολλοί διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι σίγουρα “ένας άνθρωπος που δεν θα έπρεπε να είναι ζωντανός”: η διεθνής αντιτρομοκρατία αλλά και πολλά προσβεβλημένα στελέχη της Αλ Κάιντα θέλουν την κεφαλή του επί πίνακι.

Πολλοί ειδικοί αναλυτές πάντως εκτιμούν πως αυτό που τον κάνει άτρωτο και “Άπιαστο” (όπως είναι το παρατσούκλι του) είναι οι ισχυροί δεσμοί που διατηρεί με φυλές Τουαρέγκ της ερήμου που τον προμηθεύουν με τα απαραίτητα αλλά του προσφέρουν και ασφαλή καταφύγια στις ατελείωτες και απροσπέλαστες για τους πολλούς αμμώδεις εκτάσεις της Βορείου Αφρικής._