Πολύ κακά τα νέα για τη χολέρα στην Υεμένη

Έκρηξη των κρουσμάτων αναμένει το επόμενο εξάμηνο ο ΠΟΥ

Περισσότερα από 300.000 κρούσματα χολέρας αναμένει μέσα στο επόμενο εξάμηνο στην Υεμένη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ στη χώρα, Νέβιο Ζαγκάρια, "θα πρέπει να αναμένουμε έως και 200.000 με 250.000 κρούσματα για το επόμενο εξάμηνο πέραν των 50.000 κρουσμάτων που έχουν ήδη σημειωθεί".

"Αντιλαμβάνεστε ότι με τέτοιους αριθμούς το τίμημα που θα πληρώσουμε σε ανθρώπινες ζωές θα είναι υπερβολικά, υπερβολικά υψηλό", είπε ο ίδιος.

Ξεπερνούν τις 23.000 τα κρούσματα μέχρι τώρα - Πάνω από 240 νεκροί

Η επιδημία χολέρας που σοβεί στη χώρα από τα τέλη Απριλίου, προκάλεσε 242 θανάτους και 23.425 κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

Χθες Πέμπτη καταγράφηκαν 3.460 νέα κρούσματα και 20 θάνατοι που οφείλονται στη χολέρα στη χώρα, όπου θα δύο τρίτα του πληθυσμού υποφέρουν από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Η ταχύτητα επιδείνωσης αυτής της επιδημίας χολέρας είναι χωρίς προηγούμενο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Υεμένη. 

Η επιδημία εξαπλώνεται στη χώρα όπου οι νοσοκομειακές εγκαταστάσεις και οι συνθήκες υγιεινής έχουν επιδεινωθεί λόγω του πολέμου ανάμεσα σε σιίτες αντάρτες Χούτι και δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση, που υποστηρίζονται από τον Μάρτιο του 2015 από έναν αραβικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη. Σχεδόν 19 εκατομμύρια κάτοικοι, περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού, χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από τις μάχες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ενώ περισσότεροι από 44.500 άλλοι έχουν τραυματιστεί από τον Μάρτιο του 2015.