Αγκύρα: Δεν θα δεχθούμε οι ΗΠΑ να εξοπλίσουν τους Κούρδους της Συρίας

Νέα διπλωματική ένταση ενώ ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα

Έντονη ήταν σήμερα η αντίδραση της Τουρκίας μετά την δήλωση αμερικανών αξιωματούχων χθες Τρίτη ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε τον εξοπλισμό των κούρδων πολιτοφυλάκων στη Συρία, για την επιχείρηση ανακατάληψης της συριακής πόλης Ράκα από τους τζιχαντιστές. 

Η Άγκυρα θεωρεί την YPG συριακή προέκταση του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και την Ευρώπη. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα του οι ΗΠΑ να έχουν ανακαλέσει την απόφασή τους μέχρι τη στιγμή που θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Ερντογάν δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου δήλωσε πως θέλει να πιστεύει ότι οι σύμμαχοι της Τουρκίας θα βρεθούν δίπλα στην Άγκυρα και όχι σε τρομοκρατικές οργανώσεις.«Η μεγαλύτερή μου ευχή είναι (οι ΗΠΑ) να ανακαλέσουν αυτό το λάθος τους, χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας θα έχει συνέπειες και «αρνητικό αποτέλεσμα» για την Ουάσινγκτον. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως δεν μπορεί να φανταστεί τις ΗΠΑ να χρειάζεται να επιλέξουν ανάμεσα στη στρατηγική σύμπραξη με την Τουρκία και μια τρομοκρατική οργάνωση.

Η Τουρκία ελπίζει οι ΗΠΑ να σταματήσουν να παρέχουν υποστήριξη στην πολιτοφυλακή των κούρδων της Συρίας YPG. "Δεν μπορούμε να δεχτούμε την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων που θα απειλούσαν το μέλλον του τουρκικού κράτους...Ελπίζουμε η αμερικανική κυβέρνηση να θέσει τέλος σε αυτό το λάθος. Μια τέτοια πολιτική δεν θα είναι ευεργετική, δεν μπορείς να βρίσκεσαι στο ίδιο τσουβάλι με τρομοκρατικές οργανώσεις", δήλωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουρετίν Τσανικλί και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν θα μπορούσε να δεχτεί την αμερικανική υποστήριξη προς την οργάνωση.

Από την πλευρά του,  ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι "κάθε όπλο που εξασφαλίζει η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας συνιστά απειλή για την Τουρκία" και ότι το θέμα θα συζητηθεί στην συνάντηση που θα έχει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

 Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως επικρίνει την Ουάσινγκτον για την στήριξη που παρέχει στην YPG, λέγοντας ότι ο σύμμαχός του στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να βρίσκεται απόλυτα στο πλευρό της Άγκυρας στην μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Στο μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις εξέφρασε σήμερα από τη Λιθουανία, στην οποία πραγματοποιεί επίσκεψη, την πεποίθηση πως οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να επιλύσουν τις εντάσεις με την Τουρκία σχετικά με την αμερικανική απόφαση να εξοπλισθούν κούρδοι μαχητές στη Συρία, λέγοντας: «Θα διευθετήσουμε κάθε ανησυχία».

«Θα δουλέψουμε πολύ στενά με την Τουρκία υπέρ της ασφάλειάς τους στα νότια σύνορά τους. Είναι τα νότια σύνορα της Ευρώπης και θα παραμείνουμε σε στενή σύνδεση», δήλωσε ο Μάτις