Τύμπανα πολέμου: Οι ΗΠΑ στήνουν αντιπυραυλικό σύστημα στη Νότια Κορέα

Θολή η στρατηγική του Τραμπ, έχει γεωπολιτικά χαρακτηριστικά περιφερειακής αποσταθεροποίησης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ο αμερικανικός στρατός έχει αρχίσει να μεταφέρει τμήματα του αμφιλεγόμενου αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας THAAD σε συμφωνημένη τοποθεσία ανάπτυξης στη Νότια Κορέα, στην Pyeongtaek, ενώ σήμερα η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα ενημερώσει το Κογκρέσο, για την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο. 

Καταθέτοντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων του Κογκρέσου, ο Χάρις εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να αποκρούσουν οποιαδήποτε πυραυλική επίθεση της Βόρειας Κορέας εναντίον αμερικανικού αεροπλανοφόρου.

Ο υψηλόβαθμος Αμερικανός στρατιωτικός προειδοποίησε επίσης ότι το σημείο καμπής θα φτάσει για τις ΗΠΑ όταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Τζονγκ Ουν αποκτήσει τη στρατιωτική δυνατότητα να υλοποιήσει τις απειλές του προς την Ουάσινγκτον, αναφερόμενος προφανώς στο βαλλιστικό και το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Carl Vinson και τα πολεμικά σκάφη που το συνοδεύουν αναμένεται να φτάσουν στην κορεατική χερσόνησο στα τέλη της εβδομάδας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα έχουν συμφωνήσει στην ανάπτυξη του συστήματος THAAD ως απάντηση στις εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας, ενώ η Κίνα αντιτίθεται στο βήμα αυτό λέγοντας ότι δεν θα αποτελέσει ιδιαίτερα αποτρεπτική κίνηση, ενώ θα αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια της περιοχής.

 Χθες, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε μεγάλη άσκηση με πραγματικά πυρά πυροβολικού στην περιοχή των ανατολικών ακτών της, σε μια προσπάθεια επίδειξης της πολεμικής αποφασιστικότητας της έναντι της Σεούλ, η οποία βρίσκεται μέσα στο δραστικό βεληνεκές των πυροβόλων που διαθέτει.

Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον τονίζουν ότι οι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί επιθυμούν νααποκτήσουν μία ξεκάθαρη εικόνα για τη στρατηγική που έχει καταστρώσει ο Τραμπ προκειμένου ν΄ αντιμετωπίσει την πυρηνική και πυραυλική απειλή της Βόρειας Κορέας, κατά των αμερικανικών εθνικών συμφερόντων στην Κορεατική Χερσόνησο.

Οι ίδιοι αναλυτές τονίζουν ότι μια στρατηγική προσέγγιση της κατάστασης ήταν ρεαλιστικά απούσα, από τις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου για το ζήτημα που έχει γεωπολιτικά χαρακτηριστικά περιφερειακής αποσταθεροποίησης.

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, συνήθως αξιοποιεί τις διάφορες επετείους για τη διενέργεια πυρηνικών δοκιμών ή δοκιμαστικών πυραυλικών εκτοξεύσεων.