Η Άγκυρα απορρίπτει τις επικρίσεις διεθνών παρατηρητών για το δημοψήφισμα

Στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει απαράδεκτο το σχόλιο, ότι το δημοψήφισμα υπολείπεται των διεθνών κριτηρίων

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με ανακοίνωσή του αντέδρασε στην έκθεση της επιτροπής των διεθνών παρατηρητών που υποστήριξε ότι το Δημοψήφισμα δεν ανταποκρίνεται στα διεθνή δημοκρατικά κριτήρια.

Στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει απαράδεκτο το σχόλιο, ότι το δημοψήφισμα υπολείπεται των διεθνών κριτηρίων.

Και τονίζει ότι, με λύπη διαπιστώνει τις πολιτικού περιεχομένου καταγγελτικές εκφράσεις, στην συνέντευξη τύπου και την πρώτη έκθεση.

Η επιτροπή, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν πρέπει να παραβλέπει ότι το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των κομμάτων της Βουλής.

«Κατά βάση, οι πολιτικού περιεχομένου δηλώσεις που έκανε ο ο διευθυντής του γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, λίγο πρίν από το δημοψήφισμα δείχνει ότι η επιτροπή ήρθε στην Τουρκία προκατηλειμμένη και δεν λαμβάνει υπ' όψη της αρχές της αντικειμενικότητας και αμεροληψίας. Η εν λόγω έκθεση πρώτων παρατηρήσεων είναι προβολή αυτής της μεροληπτικής και προκατηλειμμένης προσέγγισης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι δίνει προσοχή στις ανησυχίες των Ευρωπαίων παρατηρητών για το τουρκικό δημοψήφισμα

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επισήμανε σήμερα ότι δίνει προσοχή στις ανησυχίες που διατύπωσαν Ευρωπαίοι παρατηρητές για το δημοψήφισμα στην Τουρκία και ανυπομονεί για την τελική έκθεσή τους, υπονοώντας ότι δεν θα προβεί σε κανένα σχόλιο μέχρι την ολοκλήρωση της πλήρους αξιολόγησης.

Σε μια πρώτη εκτίμηση, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE ) αναφέρει ότι το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου δεν ανταποκρίθηκε στις δημοκρατικές νόρμες.

«Ανυπομονούμε για την τελική έκθεση του OSCE, η οποία, όπως καταλαβαίνουμε, θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες» να ολοκληρωθεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου Μαρκ Τόνερ σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε.