Οι ΗΠΑ έριξαν τη «μητέρα όλων των βομβών» στο Αφγανιστάν

Η βόμβα «GBU-43» είναι η πιο ισχυρή – μη πυρηνική – βόμβα που υπάρχει

Την πιο ισχυρή – μη πυρηνική – βόμβα που υπάρχει έριξε σήμερα για πρώτη φορά ο αμερικανικός στρατός, στη μάχη κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν. 

Σύμφωνα με τέσσερις Αμερικανούς αξιωματικούς, τους οποίους επικαλείται το ειδησεογραφικό κανάλι CNN, η GBU-43, η "μητέρα όλων των βομβών" (MOAB), βάρους 10.000 κιλών, ερρίφθη στις 19.00 τοπική ώρα από ένα αεροσκάφος MC-130. Στόχος ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τη ρίψη της τηλεκατευθυνόμενης βόμβας και επί του παρόντος εξετάζει τα αποτελέσματα της επιχείρησης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, τον Άνταμ Σταμπ, αυτή ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτού του είδους η συμβατική βόμβα σε μάχη.

Η ακτίνα της έκρηξης πιστεύεται πως έφτασε τα 300 μέτρα. Σε ανακοίνωσή του, ο αμερικανικός στρατός αναφέρει πως «οι ΗΠΑ πήραν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για να αποφύγουν τις απώλειες», υπογραμμίζοντας πως «θα συνεχίσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις μέχρι το ISIS να καταστραφεί».

Είναι η πρώτη φορά που αυτού του είδους η βόμβα χρησιμοποιείται σε μάχη, αν και είχε σχεδιαστεί και αναπτυχθεί για να χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο του Ιρακ του 2003.