Νέο μακελειό στη Σομαλία από την αλ Σαμπάπ

Καμικάζι μεταμφιεσμένος σε στρατιώτη ανατινάχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα της πρωτεύουσας Μογκαντίσου

Καμικάζι, μεταμφιεσμένος σε στρατιώτη, πυροδότησε σήμερα το πρωί τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος σε ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα της πρωτεύουσας της Σομαλίας Μογκαντίσου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, μια μέρα μετά την επίθεση εναντίον του νέου επικεφαλής του στρατού, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή.

"Ο καμικάζι σταμάτησε στην κεντρική είσοδο και ανατινάχθηκε. Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν", δήλωσε στο AFP ο Αμπντουκαντίρ Φαράχ, ένας στρατιωτικός που βρισκόταν στο στρατόπεδο τη στιγμή της επίθεσης.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση αλ Σαμπάμπ, η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα.

Σε άλλη επίθεση που σημειώθηκε σήμερα σκοτώθηκε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος από τη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του στην πρωτεύουσα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη της ευθύνης για τη συγκεκριμένη επίθεση.

Χθες Κυριακή, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από στρατιωτική βάση στo Μογκαντίσου, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η αλ Σαμπάμπ.

Η επίθεση είχε στόχο υψηλόβαθμους αξιωματούχους του στρατού την ώρα που έφευγαν από τη βάση, ενώ από την έκρηξη καταστράφηκε ένα μίνιμπας που μετέφερε πολίτες.

"Τουλάχιστον 12 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν από την έκρηξη. Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων. Όλοι όσοι επέβαιναν στο κατεστραμμένο μίνιμπας σκοτώθηκαν. Επίσης σκοτώθηκαν και στρατιώτες, αλλά και ιδιωτικοί φρουροί ασφαλείας", δήλωσε στο Reuters ο σομαλός στρατηγός Χουσέιν Νουρ.

Ο Νουρ είπε ότι ο καμικάζι φαίνεται ότι είχε στόχο να πλήξει αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον σομαλό στρατιωτικό διοικητή Άχμεντ Μοχάμεντ Τζιμάλε και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, αλλά δεν ήταν αρκετά κοντά ώστε να προκαλέσει θύματα μεταξύ της συνοδείας του.

Η αλ Σαμπάμπ επιβεβαίωσε ότι ο Τζιμάλε ήταν ο στόχος τους και ότι σκότωσε επτά από τους φρουρούς του στην επίθεση αυτή.

Η επίθεση σημειώθηκε μια εβδομάδα μετά την αντικατάσταση από τον πρόεδρο Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ των επικεφαλής ασφαλείας του και την έκκληση που έκανε προς τους ενόπλους της οργάνωσης να παραδοθούν εντός 60 ημερών με αντάλλαγμα θέσεις εργασίας και εκπαίδευση.

Η αλ Σαμπάμπ διεξάγει μια αιματηρή εκστρατεία με βομβιστικές επιθέσεις παρότι έχει χάσει τα περισσότερα εδάφη που κατείχε από τους άνδρες των ειρηνευτικών δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης, οι οποίοι υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Σομαλίας.