Συναγερμός στην Αυστραλία για τον πιο καταστροφικό κυκλώνα από το 2011

Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους - Χιλιάδες σπίτια χωρίς ηλεκτρικό και ένας νεκρός μέχρι τώρα

Αναβαθμισμένος στην κατηγορία 4 έχει φθάσει στις αυστραλιανές βορειοανατολικές ακτές ο κυκλώνας Ντέμπι, που θεωρείται ο πλέον καταστροφικός από τον κυκλώνα Γιασί το 2011, ο οποίος είχε προκαλέσει την καταστροφή ολόκληρων πόλεων.

Ο κυκλώνας - συνοδευόμενος από ανέμους που πνέουν μέχρι και με 263 χιλιόμετρα την ώρα - πλησιάζει την ακτή του Κουίνσλαντ και περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ Αναστέζια Πάλαζτσουκ χαρακτήρισε "τέρας" τον κυκλώνα και είπε ότι η εντολή για επείγουσα εκκένωση της περιοχής που εκδόθηκε χθες Δευτέρα "είναι πιθανόν η μεγαλύτερη που έχει ποτέ εκδοθεί" για την πολιτεία αυτή στη βορειοανατολική Αυστραλία. 

Ήδη 23.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδρότηση και έχουν προκληθεί ζημιές στα δημοφιλή Νησιά Γουίτσαντεϊ. Επίσης, η κακοκαιρία ευθύνεται για τον θάνατο μιας γυναίκας σε τροχαίο χθες Δευτέρα.

Ο στρατός καθώς και 2.000 υπάλληλοι των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών έχουν τεθεί σε επιφυλακή και έχουν αποθηκευτεί προμήθειες σε τρόφιμα και καύσιμα. Καταφύγια που βρίσκονται σε υψόμετρο έχουν παραχωρηθεί για εκείνους που δεν έχουν που να πάνε.

Οι αρχές της πολιτείας έκλεισαν 181 σχολεία και 232 παιδικούς σταθμούς και όλες οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Τάουνσβιλ και Μακέι ματαιώθηκαν.

Οι πάροχοι ηλεκτροδότησης προειδοποίησαν ότι θα σημειωθούν διακοπές ρεύματος σε περισσότερα σπίτια ενώ η αστυνομία προειδοποίησε τους κατοίκους να προσέχουν για τυχόν πτώση καλωδίων ρεύματος που μπορεί να αποβεί μοιραία.