Συναγερμός για τον κυκλώνα Ντέμπι: “Σαν τζάμπο τζετ στη στέγη μου”

Πλησιάζει την ακτή του Κουίνσλαντ και περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο ισχυρός κυκλώνας Ντέμπι συνοδευόμενος από ανέμους που πνέουν μέχρι και με 263 χιλιόμετρα την ώρα πλησιάζει την ακτή του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία και περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο κυκλώνας κατηγορίας 4 έχει ήδη αφήσει 23.000 σπίτια χωρίς ηλεκτροδρότηση και έχει προκαλέσει ζημιές στα δημοφιλή Νησιά Γουίτσαντεϊ. Κινείται με αργούς ρυθμούς αλλά αναμένεται ότι θα είναι ο πιο καταστροφικός κυκλώνας που θα πλήξει το Κουίνσλαντ από το 2011, ενώ εκτιμάται ότι θα παραμείνει πάνω από την πολιτεία επί ώρες, όπως προειδοποίησαν οι αρχές.

Οι πάροχοι ηλεκτροδότησης προειδοποίησαν ότι θα σημειωθούν διακοπές ρεύματος σε περισσότερα σπίτια.

"Λαμβάνουμε πληροφορίες για σκεπές που έχουν αρχίσει να αποκολλώνται, ακόμη και σε μερικές από τις δικές μας εγκαταστάσεις στα Γουίτσαντεϊ", δήλωσε ο Επίτροπος της αστυνομίας του Κουίνσλαντ Στιβ Γκολσέφσκι. "Οι ριπές του ανέμου ήταν σαν τζάμπο τζετ στη στέγη του σπιτιού μου", είπε δημοτικός σύμβουλος της περιοχής.

Πολλές επιχειρήσεις παρέμειναν σήμερα κλειστές και στην είσοδό τους έχουν τοποθετηθεί σάκοι με άμμο, ενώ δεκάδες τουρίστες έχουν εγκαταλείψει την περιοχή ή ακυρώσει την κράτησή τους. Μάλιστα, ένας ξενοδόχος δήλωσε στο BBC ότι έχει υποστεί ζημία χιλιάδων δολαρίων από ακυρώσεις πελατών.

Η πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ Αναστέζια Πάλαζτσουκ χαρακτήρισε "τέρας" τον κυκλώνα και τον παρομοίασε με τον Κυκλώνα Γιάσι, ο οποίος είχε προκαλέσει την καταστροφή ολόκληρων πόλεων. Η ίδια είπε ότι η εντολή για επείγουσα εκκένωση της περιοχής που εκδόθηκε χθες Δευτέρα "είναι πιθανόν η μεγαλύτερη που έχει ποτέ εκδοθεί" για την πολιτεία αυτή στη βορειοανατολική Αυστραλία.

Η αστυνομία προειδοποίησε τους κατοίκους να προσέχουν για τυχόν πτώση καλωδίων ρεύματος που μπορεί να αποβεί μοιραία.

Ο στρατός καθώς και 2.000 υπάλληλοι των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών έχουν τεθεί σε επιφυλακή και έχουν αποθηκευτεί προμήθειες σε τρόφιμα και καύσιμα. Καταφύγια που βρίσκονται σε υψόμετρο έχουν παραχωρηθεί για εκείνους που δεν έχουν που να πάνε.

Οι αρχές της πολιτείας έκλεισαν 181 σχολεία και 232 παιδικούς σταθμούς και όλες οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Τάουνσβιλ και Μακέι ματαιώθηκαν.

Ο Επίτροπος της αστυνομίας δήλωσε ότι η κακοκαιρία ευθύνεται για τον θάνατο μιας γυναίκας σε τροχαίο χθες Δευτέρα.