Δεκάδες κορίτσια κάηκαν ζωντανά μέσα στο ίδρυμα που τα φιλοξενούσε

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, Τζίμι Μοράλες, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος

Τουλάχιστον 29 κορίτσια έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη σε ένα κέντρο φιλοξενίας ανηλίκων στη Γουατεμάλα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες.

Η φωτιά ξέσπασε στην πτέρυγα των κοριτσιών της εστίας Σεγκούρο Βίρχεν δε Ασουνσιόν που βρίσκεται στο Σαν Χοσέ Πινούλα, περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 22 έφηβες νεκρές- οι οποίες απανθρακώθηκαν στο σημείο της πυρκαγιάς - όμως άλλες επτά υπέκυψαν στο μεταξύ στα εγκαύματα που είχαν υποστεί, σύμφωνα με ιατρικές πηγές των νοσοκομείων Σαν Χουάν δε Διός και Ρούζβελτ.

Όλα τα θύματα ήταν ηλικίας 14-17 ετών.

Στην πυρκαγιά τραυματίστηκαν ακόμα 40 ανήλικοι, οι οποίοι νοσηλεύονται με εγκαύματα σε δύο νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, Τζίμι Μοράλες, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Η τραγωδία έρχεται να προστεθεί στο ήδη πολύ κακό κλίμα που επικρατούσε στην εστία για την οποία υπάρχουν κατηγορίες κακομεταχείρισης και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που διαμένουν εκεί.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, το βράδυ της Τρίτης οι ανήλικοι του κέντρου διαδήλωσαν για να καταγγείλουν την κακή διατροφή και τη σωματική κακοποίηση που υφίστανται στην εστία, όπως δήλωναν. Τότε δεκάδες τρόφιμοι διέφυγαν, αλλά 54 συνελήφθησαν και τέθηκαν σε απομόνωση, δήλωσε ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας Νέρι Ράμος.

Η εστία άνοιξε το 2006 και δέχεται, έπειτα από δικαστικές αποφάσεις, παιδιά και έφηβους που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία ή ζούσαν πριν στον δρόμο.