Η Βόρεια Κορέα διώχνει τον πρεσβευτή της Μαλαισίας

Διπλωματική διαμάχη για τη σορό του Κιμ Γιονγκ Ναμ, που παραμένει στην Κουάλα Λουμπούρ

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρεσβευτής της Μαλαισίας στη χώρα είναι "ανεπιθύμητο πρόσωπο" και απαίτησε την αναχώρησή του από τη χώρα μέσα σε 48 ώρες από τις 10 π.μ. της Κυριακής (χθες), σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η Μαλαισία διέταξε την απέλαση του πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας στη χώρα στο πλαίσιο μιας διπλωματικής διαμάχης που έχει ξεσπάσει σε σχέση με την έρευνα για τη δολοφονία στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ του ετεροθαλούς αδελφού του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ο οποίος επέστρεφε στον τόπο διαμονής του μέσω Πεκίνου.

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ δολοφονήθηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα VX, μια χημική ουσία που έχει χαρακτηριστεί όπλο μαζικής καταστροφής από τον ΟΗΕ, στις 13 Φεβρουαρίου στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, πιθανότατα από πράκτορες του Κιμ Γιονγκ Ουν. Εκτοτε, η σορός του παραμένει στη Μαλαισία ώσπου να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Επίσης, δεν έχει αναγνωριστεί και ταυτοποιηθεί επίσημα, καθώς κανείς συγγενλης του Ναμ δεν έχει εμφανιστεί ούτε έχει αποστείλει δέιγμα DNA. 

Ωστόσο, η Πιονγιάνγκ έχει αρνηθεί τα αποτελέσματα των εξετάσεων και είχε ζητήσει να μην γίνei νεκροψία στη σορό, αλλά να παραδοθεί αμέσως στην Βόρεια Κορέα.