Υπέρ του κράτους της Παλαιστίνης ο Αραβικός Σύνδεσμος, κόντρα στον Τραμπ

Στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσά του την Ιερουσαλήμ

Η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση απαιτεί μια λύση δύο κρατών, τόνισαν ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Αίγυπτος, παίρνοντας αποστάσεις από μια κίνηση μακριά από αυτή τη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόλανντ Τραμπ.

Χθες,  ο Αμερικανός πρόεδρος ενθουσίασε την ισραηλινή δεξιά και προκάλεσε ανησυχία στους Παλαιστίνιους, καθώς δήλωσε - μετά τη συνάντησή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου - ότι θα αποδεχθεί όποια ειρηνική λύση επιλέξουν οι δύο πλευρές, είτε συνεπάγεται δύο κράτη, είτε ένα.

Το Κράτος της Παλαιστίνης είναι Μέλος του Συνδέσμου (διαδέχτηκε στην θέση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης που ήταν μέλος από τις 9 Σεπτεμβρίου 1976). 

Η ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ αποτέλεσε τη βάση των προσπαθειών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή εδώ και δεκαετίες.

"Ο Σύνδεσμος απαιτεί μια περιεκτική και δίκαιη διευθέτηση στη βάση μιας λύσης δύο κρατών και την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα ...σύνορα του 1967 με πρωτεύουσά του την Ιερουσαλήμ", δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Κάιρο, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Άμπουλ Γέιτ. 

Ο Γκουτέρες δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου πως δεν υπάρχει "εναλλακτική" στη λύση δύο κρατών.