Σε αμερικανική μαύρη λίστα ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας για ναρκωτικά

Πρώτη κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ εναντίον της κυβέρνησης Μαδούρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες περιέλαβαν σε μαύρη λίστα τον αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας Ταρέκ ελ Αϊσαμί και έναν συνεργάτη του για διακίνηση ναρκωτικών, στην πρώτη κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ εναντίον στελεχών της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο για ξέπλυμα χρημάτων και εμπόριο ναρκωτικών.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είπε ότι υπέβαλλε κυρώσεις στον ελ Αϊσαμί υπό τον νόμο ορισμού ξένων αρχηγών ναρκωτικών δικτύων και στον συνεργό του Σαμάρκ Λόπες Μπέγιο, για υλική υποστήριξη, οικονομική υποστήριξη ή υλικό ή υπηρεσίες που υποστηρίζουν τις δράσεις του ελ Αϊσαμί.

Επιπλέον, το τμήμα Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου στοχοποίησε 13 εταιρείες που αποτελούν ιδιοκτησία του Λόπες Μπέγιο ή βρίσκονται υπό τον έλεγχο τον δικό του ή τρίτων που αποτελούν διεθνές δίκτυο περιλαμβάνοντας τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τον Παναμά, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και τη Βενεζουέλα.

"Ο ελ Αϊσαμί διευκόλυνε αποστολές ναρκωτικών από τη Βενεζουέλα, για να συμπεριλάβει τον έλεγχο αεροπλάνων που απογειώνονται από βάσεις της Βενεζουέλας, καθώς και τον έλεγχο των οδών των ναρκωτικών μέσω των λιμανιών της Βενεζουέλας", ανέφερε ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης σε τηλεφωνική συνέντευξη με δημοσιογράφους.

"Ο ελ Αϊσαμί επέβλεπε ή κατείχε μερίδιο των αποστολών ναρκωτικών βάρους πάνω από 1000 κιλά από τη Βενεζουέλα πολλαπλές φορές, περιλαμβανόμενων και αποστολών από το Μεξικό και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες", είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Ο Λόπες Μπέγιο, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, αποτελούσε το "δεξί χέρι" του ελ Αϊσαμί στο ξέπλυμα ναρκοχρημάτων και την αγορά περιουσιακών στοιχείων.

Ο ελ Αϊσαμί, ο οποίος σύμφωνα με τοπικά μέσα είναι συριακής και λιβανικής καταγωγής, μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια στην περιφέρεια Μερίδα των Άνδεων και σπούδασε νομικά και εγκληματολογία. Υπηρέτησε ως βουλευτής και περιφερειάρχης για το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα προτού αναλάβει την αντιπροεδρία τον περασμένο μήνα.

Τριαντατέσσερα μέλη του Κογκρέσου, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί από την αμερικανική Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, είχαν ζητήσει από τον Τραμπ με επιστολή τους στις 8 Φεβρουαρίου να προχωρήσει σε κυρώσεις των βενεζουελανών αξιωματούχων.

Στην επιστολή τους αναφέρονταν στην ανάληψη της αντιπροεδρίας από τον ελ Αϊσαμί ως "ιδιαίτερα ανησυχητικό, δεδομένων των φερόμενων σχέσεών του με τη διακίνηση ναρκωτικών και τρομοκρατικές οργανώσεις".