Μπροστά στον Κιμ Γιονγκ Ουν η Β. Κορέα έκανε νέα δοκιμή πυραύλου

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Σε νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου προχώρησε η Βόρεια Κορέα. Όπως ανακοινώθηκε από τα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, τη δοκιμή επέβλεψε ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο πύραυλος είναι τύπου Pukguksong-2, μεσαίας έως μακράς ακτίνας δράσης και όπως αναφέρει η Πιονγιάνγκ πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην εξέλιξη του πυραυλικού της προγράμματος. Ο πύραυλος έχει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης πυρηνικής κεφαλής. Η εκτόξευση του πυραύλου έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Κυριακή.

Η δοκιμή είναι η πρώτη πρόκληση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας από την ανάληψη της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, αλλά και η Νότια Κορέα ζητούν την άμεση διεξαγωγή διαβουλεύσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, μετά τη νέα πυραυλική δοκιμή, ενώ το αναφερόμενο όργανο του ΟΗΕ, αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης) σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ.

Νότια Κορέα: Η Βόρεια Κορέα έχει αναπτύξει αυτοκινούμενους πυραύλους

Η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε ότι η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη μιας αυτοκινούμενης έκδοσης βαλλιστικού πυραύλου, μεσαίας ακτίνας δράσης (IRBM), αξιοποιώντας την τεχνολογία για την εκτόξευση πυραύλων από υποβρύχια (SLBM).

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στη Σεούλ, ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε χθες, ήταν πύραυλος στερεού καυσίμου (IRBM) η ανάπτυξη του οποίου στηρίχτηκε στην τεχνολογία πυραυλικών εκτοξεύσεων από υποβρύχια (SLBM).

Ο πύραυλος που ήταν τύπου Pukguksong-2 διένυσε τροχιά 500 χιλιομέτρων, πριν εκραγεί στον αέρα και σε ύψος 550 χιλιομέτρων.