Νέα πυραυλική δοκιμή από τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του "παραμένουν σε επαγρύπνηση απέναντι στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας"

Τις έντονες αντιδράσεις της Σεούλ, της Ιαπωνίας αλλά και της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ προκάλεσε η νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας, τα ξημερώματα της Κυριακής, ώρα Ελλάδας.

Ήταν η πρώτη πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

 «Οι επανειλημμένες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας δείχνουν τον έμφυτο παραλογισμό του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος έχει καταληφθεί από μονομανία για την ανάπτυξη του πυρηνικού και του πυραυλικού οπλοστασίου» της χώρας του, έκρινε το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

 Το Τόκιο αναμένει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Βόρεια Κορέα μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση άλλου ενός βαλλιστικού πυραύλου προς την κατεύθυνση της Ιαπωνίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας Φουμίο Κισίντα.

Ο πύραυλος, ο οποίος εκτοξεύθηκε από μια βάση σε δυτική επαρχία της Βόρειας Κορέας, διένυσε σχεδόν 483 χιλιόμετρα πριν πέσει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, εκτός της ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, «ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Β. Κορέα ήταν μέσου βεληνεκούς, όχι διηπειρωτικός » και ότι η «εκτόξευση δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για τη Βόρεια Αμερική».  

 Η δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα έγινε μία ημέρα μετά τη συνάντηση των Τραμπ και Άμπε κατά την οποία ο αμερικανός πρόεδρος επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην ασφάλεια της Ιαπωνίας.

Ο ιάπωνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι η πυραυλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ αποτελεί μια πρόκληση και παραβιάζει αποφάσεις του ΣΑ τουΟΗΕ, με τις οποίες της έχει απαγορευθεί να κάνει τέτοιες δοκιμές.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ διαβεβαίωσε την Ιαπωνία ότι μπορεί να βασίζεται στην πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησής του, σχετικά με το θέμα.

Το Πεντάγωνο δηλώνει ακόμα ότι οι δυνάμεις του «παραμένουν σε επαγρύπνηση απέναντι στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και θα συνεργαστούν στενά με τη Δημοκρατία της Κορέας και με τους Ιάπωνες συμμάχους για να διατηρηθεί η ασφάλεια».