Στη Μοσούλη οι μισές νάρκες και βόμβες όλου του Ιράκ!

«Θα χρειαστούμε 50 εκατομμύρια δολάρια για την εκκαθάρισή της και άλλα 50 για την υπόλοιπη χώρα» λέει ο ΟΗΕ

Το πρόγραμμα για την εκκαθάριση των ναρκών, των εκρηκτικών και των παγίδων που αφήνουν πίσω τους οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Μοσούλη και γύρω από αυτήν, ενδέχεται να στοιχίσει ακόμη και 50 εκατομμύρια δολάρια, επισήμαναν σήμερα αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών. 

 Η υπηρεσία αποναρκοθέτησης του ΟΗΕ, η UNMAS, εκτιμούσε προηγουμένως ότι το κόστος των επιχειρήσεων αποναρκοθέτησης θα ανερχόταν στα πενήντα εκατομμύρια δολάρια φέτος για όλο το Ιράκ, αλλά τόνισε πως το ποσό ενδέχεται να διπλασιαστεί λόγω της Μοσούλης.

«Βλέποντας τη στάθμη της εξάπλωσης στη Μοσούλη θα χρειαστούμε 50 εκατομμύρια δολάρια (σ.σ. για την εκκαθάρισή της) και άλλα 50 για την υπόλοιπη χώρα», δήλωσε ο Πολ Χέσλοπ, επικεφαλής της διεύθυνσης σχεδιασμού και διαχείρισης προγραμμάτων τηςUNMAS, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

 «Η εκκαθάριση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και η εκκαθάριση κτιρίων είναι πολύ πιο επικίνδυνη από αυτή των ναρκοπεδίων. Χρειάζεσαι υψηλότερο επίπεδο τεχνικής ειδίκευσης και περίπλοκο εξοπλισμό και είναι πιο αργή. Καθώς περιοχές απελευθερώνονται, αποκτάς μια καλύτερη ιδέα για τη στάθμη της εξάπλωσης», εξήγησε.

 Ενώ η επιχείρηση των ιρακινών κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους για την απελευθέρωση της Μοσούλης διαρκεί ήδη τρεις μήνες, οι τζιχαντιστές έχουν εκδιωχθεί από το ανατολικό τμήμα της πόλης του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων. 

 Η αποναρκοθέτηση είναι μια επένδυση στη σταθεροποίηση, καθώς επιτρέπει στους άμαχους να επιστρέφουν στις κοινότητές τους και να καλλιεργούν γαίες που έχουν εκκαθαριστεί, αλλά και μια «επένδυση στη νεολαία που διατρέχει κίνδυνο», υπογράμμισε η διευθύντρια της UNMAS, η Ανιές Μαρκεγιού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. 

Στη Συρία πάνω από 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους 2 εκατομμύρια παιδιά, ζουν σε περιοχές όπου η εξάπλωση των ναρκών και των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών είναι τεράστια έπειτα από σχεδόν έξι χρόνια πολέμου.

Η UNMAS διαπραγματεύεται με τη συριακή κυβέρνηση και είναι «πολύ αισιόδοξη ότι θα αποκτήσουμε ένα γραφείο  στη Δαμασκό κάποια στιγμή μέσα στο 2017», πρόσθεσε ο Μαρκεγιού.