Φόβοι για νέο πόλεμο στην Αφρική: Η Σενεγάλη ετοιμάζεται να μπει στην Γκάμπια

Τελεσίγραφο από τον στρατό μέχρι τα μεσάνυχτα, για να παραιτηθεί ο πρόεδρος Τζάμε

Στρατιωτικές μονάδες της Σενεγάλης βρίσκονται στα σύνορα με την Γκάμπια και θα μπουν τα μεσάνυχτα στο έδαφος της χώρας αν ο πρόεδρός της, ο Γιαχία Τζάμε, αρνηθεί να παραδώσει την εξουσία στο νικητή των προεδρικών εκλογών του Δεκεμβρίου, προειδοποίησε ο συνταγματάρχης Άμπντου Ντιάγιε.

Ο Τζάμε, που ηττήθηκε στις εκλογές από τον Αντάμα Μπάροου, έχει δηλώσει ότι δεν θα παραιτηθεί γιατί στην ψηφοφορία σημειώθηκαν παρατυπίες. Η θητεία του λήγει απόψε τα μεσάνυχτα.

"Είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε να λήξει η διορία. Αν δεν βρεθεί πολιτική λύση, θα επέμβουμε" είπε ο Ντιάγιε.

Η Γκάμπια κηρύχθηκε το βράδυ της Τρίτης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ - σύμφωνα με έναν απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) - τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους παιδιά,  έχουν περάσει τις τελευταίες δέκα ημέρες τα σύνορα της χώρας με τη Σενεγάλη για ασφάλεια. 

Η Γκάμπια έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση αφού ο Τζαμέ, που κυβερνά με σιδηρά πυγμή τη χώρα εδώ και περισσότερα από 22 χρόνια, ανακοίνωσε στις 9 Δεκεμβρίου ότι δεν αναγνωρίζει πια τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, μία εβδομάδα αφού συνεχάρη τον αντίπαλό του Αντάμα Μπάροου για τη νίκη του.