Δικαστής σε θύμα βιασμού: Μπορούσατε να κρατήσετε τα πόδια κλειστά!

Τον Νοέμβριο μια επιτροπή εισηγήθηκε ομοφώνως την απομάκρυνση του Καμπ από τα καθήκοντα του

Ένας Καναδός ομοσπονδιακός δικαστής στην Αλμπέρτα που αποκάλεσε «κατηγορούμενη» μια 19χρονη ενάγουσα σεξουαλικής επίθεσης, ρωτώντας την κατά την διάρκεια της δίκης γιατί δεν μπορούσε «απλά να κρατήσει τα πόδια της κλειστά» αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα με τη δουλειά του και ενδέχεται να απολυθεί.

«Η καθαίρεση δεν είναι αναγκαία για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού σε αυτή την υπόθεση», τόνισαν οι δικηγόροι του δικαστή Ρόμπιν Καμπ στην κατάθεση τους προς το Καναδικό Δικαστικό Συμβούλιο, που εξετάζει κατά πόσον θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση την απομάκρυνση του Καμπ από το δικαστικό του πόστο.

Κατά την διάρκεια της εκδίκασης μιας υπόθεσης σεξουαλικής επίθεσης το 2014, ο Καμπ επανειλημμένα αναφέρθηκε στην 19χρονη ενάγουσα ως η «κατηγορούμενη» και έχει τονίσει πως «δεν έχει εξηγήσει αν δεν το ήθελε γιατί επέτρεψε να πραγματοποιηθεί η σεξουαλική πράξη». Οι δικηγόροι του Καμπ τόνισαν με ανακοίνωση τους ότι η συμπεριφορά του ως προεδρεύων του δικαστηρίου ήταν αποτέλεσμα «άγνοιας και όχι πρόθεσης».

Ο Καμπ αθώωσε τον κατηγορούμενο, αλλά η απόφαση του ανατράπηκε κατόπιν προσφυγής και έχει καθοριστεί νέα δίκη.

Ο 64χρονος δικαστής, που είχε διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος δικαστηρίου για την ενδοοικογενειακή βία στην Αλμπέρτα, «έχει εργαστεί σκληρά για να διορθώσει την έλλειψη γνώσεων του», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τον Νοέμβριο μια επιτροπή εισηγήθηκε ομοφώνως την απομάκρυνση του Καμπ από τα καθήκοντα του, επειδή ο τρόπος που διεξήγαγε την δίκη για το βιασμό της 19χρονης, βασιζόταν σε «δυσφημιστικούς μύθους και στερεότυπα για τις γυναίκες και στην υπαιτιότητα του θύματος».

Το Δικαστικό Συμβούλιο, που εξετάζει καταγγελίες ενάντια σε ομοσπονδιακούς δικαστές, θα συγκληθεί αργότερα αυτό το μήνα για να αποφασίσει κατά πόσο θα εισηγηθεί στην υπουργό Δικαιοσύνης Τζόντι Γουίλσον-Ρέιμπολντ να ζητήσει από την βουλή να καθαίρεση του Καμπ.

Το Συμβούλιο έχει εισηγηθεί την απομάκρυνση μόλις δύο δικαστών έπειτα από την συγκρότηση του το 1971. Και οι δύο αυτοί δικαστές παραιτήθηκαν πριν φτάσουν οι εισηγήσεις που τους αφορούσαν στο κοινοβούλιο του Καναδά.