Γιατί ο Φιντέλ Κάστρο δεν ήρθε στην Αθήνα το 2004 ενώ το ήθελε

Η βίζα που δεν εκδόθηκε και το εμπάργκο

Ήταν μια από τις μεγάλες του επιθυμίες να έλθει στην Αθήνα το 2004 για να παρακολουθήσει από κοντά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Όμως η επιθυμία αυτή του εκλιπόντος ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα.

Ο Κάστρο είχε μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό και η Αβάνα είχε μεταφέρει στην Αθήνα την επιθυμία του να έλθει να δει από κοντά την κορυφαία αθλητική διοργάνωση.

Η τότε ελληνική κυβέρνηση υποστήριζε ότι απλώς δεν είχε καταρτιστεί η λίστα με τους προσκεκλημένους ηγέτες. Όμως, η βίζα του Κάστρο δεν εκδόθηκε ποτέ, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ήταν δεσμευμένο από τις διπλωματικές υποχρεώσεις που είχε η Ελλάδα να τηρήσει το εμπάργκο που είχε επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κούβα. Το εμπάργκο είχε επιβληθεί καθώς η ΕΕ κατηγορούσε το καθεστώς Κάστρο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τελικά, μαζί με την αποστολή των 150 Κουβανών αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ήλθε ένας Κάστρο, αλλά όχι ο Φιντέλ: ήταν ο γιος του, Αντόνι, που ήταν ορθοπεδικός της εθνικής ομάδας μπέιζμπολ της Κούβας.

Τελευταία φορά που ο Κάστρο είχε παραστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 1992 στη Βαρκελώνη.