Γλίτωσαν από την τραγωδία, αλλά δεν ξέρουν αν είναι τυχεροί ή άτυχοι

Οι άνθρωποι που κατά τύχη δεν μπήκαν στο μοιραίο αεροσκάφος μιλούν για την τραγωδία που βύθισε στο πένθος τη Βραζιλία

Για τον Αργεντινό επιθετικό της Σαπεκοένσε Αλεχάντρο Μαρτινούτσιο η επέμβαση στο δεξί γόνατο πριν από δύο μήνες ήταν ένα βαρύ πλήγμα, που τον άφησε εκτός αγώνων καθώς η βραζιλιάνικη ομάδα έκανε τη μία έκπληξη μετά την άλλη στο Copa Sudamericana, φτάνοντας μέχρι τον τελικό. Όμως τελικά αυτή η επέμβαση ήταν που του έσωσε τη ζωή, αφού αν ήταν υγιής θα είχε επιβιβαστεί πιθανότατα στο μοιραίο αεροσκάφος που συνετρίβη χθες στην Κολομβία, προκαλώντας τον θάνατο 71 ανθρώπων – μεταξύ αυτών και σχεδόν ολόκληρη την αποστολή της Σαπεκοένσε. Μόνο τρεις ποδοσφαιριστές της ομάδας επέζησαν από την τραγωδία.

“Αν ήμουν υγιής, θα είχε πάει στο παιχνίδι”, δήλωσε στο Reuters ο Μαρτινούτσιο, προσθέτοντας πως θα του πάρει ίσως και μέρες μέχρι να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί. “Το γεγονός ότι δεν ήμουν εκεί, είναι πολύ δύσκολο. Δεν το χωράει το μυαλό μου”.

Όμως οι ψυχολόγοι που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της υποστήριξης στα μέλη της ομάδας που επέζησαν και στους συγγενείς των θυμάτων προειδοποιούν ότι ίσως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερο διάστημα από κάποιες μέρες για να μπορέσουν να εκφράσουν πλήρως τα συναισθήματα της ανακούφισης, της θλίψης, της ενοχής.

“Η απώλεια της πτήσης είναι επίσης ένα είδος τραύματος”, είπε στο Reuters ο ψυχολόγος Αντρέ Πεσόα. “Από τη μία, αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι ανακουφισμένοι που δεν ήταν στο αεροπλάνο, όμως ο πόνος ίσως να είναι τόσο άσχημος όσο αν ήταν μέσα”.

Κάποιοι δεν ήταν μέσα στο μοιραίο αεροπλάνο καθαρά από τύχη. Όπως ο γιος του προπονητή της Σαπεκοένσε Κάιο Ζούνιορ, που έμεινε πίσω στο Σάο Πάουλο επειδή είχε ξεχάσει το διαβατήριό του. Ή η Ελιάντρα Βαλέρ, σύντροφος του επικεφαλής ασφαλείας της ομάδας, που ταξίδεψε με την ομάδα στην Αργεντινή χρησιμοποιώντας την ταυτότητά της, όμως χρειαζόταν διαβατήριο για το ταξίδι στην Κολομβία.

“Σχεδίαζα να πάω, όμως ήμουν άτυχη με το διαβατήριο – ή μάλλον υποθέτω ότι ήμουν τυχερή”, ανέφερε στο Reuters, πνίγοντας τους λυγμούς της. “Δεν ξέρω τι να σκεφτώ...”.

Ο προηγούμενος προπονητής της ομάδας, Βινίσιους Εουτρόπιο, είχε φύγει από τη Σαπεκοένσε πέρυσι. “Σε κάνει να σκέφτεσαι την αξία της ζωής σου, αν τελικά υπάρχει κάποιο νόημα στο πότε φεύγεις και πότε μένεις”, δήλωσε.

Ο Κλαούντιο Βινκ, ένας αμυντικός της Σαπεκοένσε που είχε μείνει εκτός αποστολής για τον πρώτο τελικό με τη Νασιονάλ Μεντεγίν, αποκάλυψε πως δεν μπορούσε να κοιμηθεί έχοντας περάσει ολόκληρη τη μέρα με τη σκέψη του τι θα συνέβαινε αν ήταν στο αεροπλάνο.

“Ήμουν εκεί, ξαπλωμένος με το κεφάλι στο μαξιλάρι και απλά σκεφτόμουν τους συμπαίκτες μου. Θέλαμε όλοι να παίξουμε σε αυτόν τον τελικό”, είπε.