ΗΠΑ και Βρετανία: Μετά τη Μοσούλη θα πολεμήσουμε το ΙSIS στη Ράκα

Το προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία θα είναι ο επόμενος στόχος του διεθνούς συνασπισμού

Η επιχείρηση για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από τη Ράκα της Συρίας και την ανακατάληψη της πόλης αυτής θα ξεκινήσει "εντός των επόμενων εβδομάδων", δεσμεύτηκαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Βρετανίας Άστον Κάρτερ και Μάικλ Φάλον.

Η επιχείρηση αυτή "θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες" είπε ο Αμερικανός υπουργός σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Ο Κάρτερ βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. "Αυτό είναι το σχέδιό μας εδώ και καιρό και είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε" δύο επιθέσεις ταυτόχρονα, στη Μοσούλη και τη Ράκα, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας είπε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι αναμένει η επιχείρηση στη Ράκα να ξεκινήσει "τις προσεχείς εβδομάδες".

"Είδατε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην περικύκλωση της Μοσούλης στο Ιράκ. Ελπίζουμε ότι μια παρόμοια επιχείρηση θα ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων για τη Ράκα", είπε ο Φάλον προσερχόμενος στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η Μοσούλη στο Ιράκ και η Ράκα στη Συρία είναι οι δύο μεγάλοι στόχοι του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται τους τζιχαντιστές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Οι ιρακινές δυνάμεις και οι Κούρδοι Πεσμεργκά, με τη στήριξη του συνασπισμού, ξεκίνησαν στις 17 Οκτωβρίου μια μεγάλη επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης η οποία ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος από τον Ιούνιο του 2014.

Ο διεθνής συνασπισμός απέφευγε μέχρι σήμερα να κάνει οποιαδήποτε νύξη όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των επιχειρήσεων για τη Ράκα.