Στη Μοσούλη μαίνεται η μητέρα όλων των μαχών με το Ισλαμικό Κράτος

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού απευθύνει έκκληση προς όλες τις πλευρές να προστατέψουν τους αμάχους

Μεγάλη επιχείρηση του διεθνούς συνασπισμού για την ανακατάληψης της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος ξεκίνησε από χθες, Δευτέρα, με τη συμμετοχή του ιρακινού στρατού των  ΗΠΑ, και των  Κούρδων του Ιράκ .  Οι τελευταίοι είναι το βασικό πρόβλημα της Τουρκίας, που δεν θέλει να συμμετέχει στις επιχειρήσεις μαζί με τους Κούρδους αντάρτες.

Η Μοσούλη βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών από τον Ιούνιο 2014 και η μάχη προδιαγράφεται μακρά και δύσκολη.Οι δυνάμεις του συνασπισμού έχουν να αντιμετωπίσουν 3.000 με 4.000 τζιχαντιστών που είχαν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να προετοιμάσουν την άμυνά τους.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού απευθύνει έκκληση προς όλες τις πλευρές να προστατέψουν τους αμάχους και να επιτρέπουν την απομάκρυνση των τραυματιών, προκειμένου να μην επαναληφτούν οι τραγικές εικόνες από το Χαλέπι και άλλες συριακές πόλεις.

Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης προειδοποιεί ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν ανθρώπινες ασπίδες στη Μοσούλη από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που υπερασπίζονται το προπύργιό τους.

Επίσης αναμένεται απότομη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που αναγκάζονται να φύγουν, καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έφθασαν στα περίχωρα της πόλης. 

Πάνω από 100.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι θα εγκαταλείψουν τη Μοσούλη τα επόμενα 24ωρα και οι περισσότεροι από αυτούς αναμένεται να κατευθυνθούν προς την Συρία και την Τουρκία.

Οι πεσμεργκά (οι Κούρδοι μαχητές) κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους πολλά χωριά στα ανατολικά της Μοσούλης -  βρίσκονται πλέον κοντά στην Καρακός, μια πόλη απ' όπου το ΙΚ εκδίωξε τους χριστιανούς το 2014. Οι περισσότεροι χριστιανοί κάτοικοί της έφυγαν και αναζήτησαν καταφύγιο σε ζώνες που ελέγχονται από την κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι Κούρδοι προωθούνται σε συντονισμό με τις ομοσπονδιακές ιρακινές δυνάμεις που κατευθύνονται προς τη Μοσούλη από τα νότια. Η επιχείρηση υποστηρίζεται από τα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, το Ισλαμικό Κράτος απαντά με αλλεπάλληλες επιθέσεις αυτοκτονίας.