Άγαλμα στη μνήμη του Tombili, του αγαπημένου γάτου της Κωνσταντινούπολης!

Εκεί που κάποτε κουλουριαζόταν ο αγαπημένος γατούλης, βρίσκεται τώρα ο... ανδριάντας του

"Αν σκοτώσεις μια γάτα, πρέπει να χτίσεις ένα τζαμί για να κερδίσεις τη συγχώρεση του Αλλάχ" λέει μια τουρκική ρήση... Οι Τούρκοι, ειδικά οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης λατρεύουν τις γάτες. Και βέβαια τζαμί δεν έχτισαν αλλά έφτιαξαν ένα άγαλμα για τον λατρεμένο Tombili, τον διάσημο γάτο της Πόλης, που πέθανε.

"Ο Tombili συνήθιζε να ζει εδώ που βρισκόμαστε" λέει ο Μπασάρ Νετσίπογλου, ο αντιδήμαρχος του Καδίκιοϊ. "Τον χάσαμε, την πρώτη μέρα του Αυγούστου. Οι κάτοικοι της γειτονιάς ξεκίνησαν καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας "θέλουμε να δούμε ένα άγαλμα του Tombili, εδώ". Σε σύντομο χρονικό διάστημα, συγκεντρώθηκαν 17.000 υπογραφές και οι δημοτικές αρχές και ο δήμαρχος αποφάσισαν να αναγερθεί εδώ αυτό το γλυπτό" εξήγησε, στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος.

Το χάλκινο άγαλμα παρουσιάστηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Στην Κωνσταντινούπολη ζουν 125.000 γάτες, που τις φροντίζουν οι ντόπιοι. Ο θάνατος του Tombili, που σημαίνει "παχουλός" ανακοινώθηκε με σημείωμα που τοποθετήθηκε σε ένα δέντρο, στην οδό Γκιουλέτζ και στο οποίο αναγραφόταν "Θα ζεις στις καρδιές μας"...