Συλλυπητήρια Νετανιάχου – Αμπάς για τον θάνατο του Σιμόν Πέρες

Πένθος στο Ισραήλ για τον θάνατο του πρώην προέδρου και νομπελίστα της Ειρήνης

Ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης το 1994 για τις προσπάθειες ειρήνευσης με του Παλαιστινίους , πέθανε σήμερα σε ηλικία 93 ετών. 

Με την είδηση του θανάτου του, τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανάχιου, όσο και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, εξέφρασαν την βαθιά θλίψη τους και τα θερμά τους συλλυπητήρια. 

"Ο Σιμόν αφιέρωσε τη ζωή του στην αναγέννηση του λαού μας, ήταν ένας οραματιστής με το βλέμμα στραμένο στο μέλλον, ένας πρωτεργάτης της άμυνας του Ισραήλ του οποίου ενίσχυσε τις ικανότητες πολλαπλώς", ανάφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός. 

Από την πλευρά του, ο Αμπάς χαιρέτισε στο πρόσωπο του Σιμόν Πέρες "έναν θαρραλέο εταίρο για την ειρήνη», ο οποίος υπέγραψε τις συμφωνίες του Όσλο με τον προκάτοχό του, τον Γιάσερ Αραφάτ". 

Ο Αμπάς έστειλε επιστολή συλλυπητηρίων στην οικογένεια του αποβιώσαντος νομπελίστα της Ειρήνης, στην οποία αναφέρει πως ο Σιμόν Πέρες "διεξήγαγε ισχυρές και αδιάκοπες προσπάθειες για την επίτευξη της ειρήνης από το Όσλο και μέχρι την τελευταία του πνοή».

Με τον Σιμόν Πέρες χάνεται μία ιστορική φυσιογνωμία, ο τελευταίος επιζών της γενιάς των πατέρων του κράτους του Ισραήλ και ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες των συμφωνιών του Οσλο που έθεσαν τις βάσεις της παλαιστινιακής αυτονομίας στη δεκαετία του ΄90.