Ο Φιντέλ Κάστρο δίνει το “παρών”: Μπαράζ εμφανίσεων στον Τύπο

Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας έγινε 90 ετών στις 13 Αυγούστου

Μπαράζ δημοσίων εμφανίσεων για τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο. Οι φήμες για την υγεία, ακόμη και τη ζωή του Κάστρο, που έγινε 90 ετών στις 13 Αυγούστου, δίνουν και παίρνουν εδώ και καιρό.

Η Κούβα βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο εποχών (χαρακτηριστικό παράδειγμα η επαναπροσέγγιση με τις ΗΠΑ μετά από μισό περίπου αιώνα). Την ηγεσία της χώρας έχει αναλάβει από το 2006 ο αδελφός του Φιντέλ, Ραούλ Κάστρο. Ωστόσο η επιρροή του Κάστρο, έστω και σε συμβολικό επίπεδο παραμένει ισχυρή.

Τα κουβανικά μέσα ενημέρωσης για τρίτη φορά σε διάστημα μίας εβδομάδας, δημοσίευσαν φωτογραφίες από εμφάνιση του Κάστρο. Τόσες εμφανίσεις είχαν να δημοσιευτούν εδώ και χρόνια.

Τελευταία εμφάνιση του Κάστρο, που δημοσιεύεται στον Τύπο, έγινε χθες το βράδυ στην οικία του, στη δυτική Αβάνα τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ.

Από τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που δημοσιεύτηκαν σήμερα από κρατικά μμε, ο πρώην πρόεδρος εμφανίζεται φορώντας αθλητική φόρμα, όπως το συνηθίζει, και ένα λευκό πουκάμισο. Σε μία από τις φωτογραφίες, είναι παρούσες οι σύζυγοι των δύο ηγετών, η Ντάλια Σότο ντελ Βάλε και η Τσένγκ Χονγκ.

Σε μια άλλη φωτογραφία, ο Φιντέλ Κάστρο δίνει χειραψία στον υψηλό προσκεκλημένο του.

Ο Κάστρο, που έδειχνε να βρίσκεται σε καλή φόρμα για την ηλικία του, είχε έντονες διπλωματικές επαφές αυτήν την έβδομάδα, καθώς τρεις ημέρες νωρίτερα είχε υποδεχθεί τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και την 19η Σεπτεμβρίου, τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί.

Πριν από αυτήν την σειρά δημοσίων εμφανίσεων, ο Φιντέλ Κάστρο είχε εμφανιστεί δημοσίως τελευταία φορά την 13η Αυγούστου με την ευκαιρία των 90ων γενεθλίων του.

Την 19η Απριλίου όταν εμφανίστηκε στο κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου του κομμουνιστικού κόμματος της Κούβας, ο Κάστρο είχε παραδεχθεί, με τρεμάμενη φωνή:

«Σύντομα θα έχω τελειώσει όπως οι άλλοι. Η σειρά μας θα έρθει, σε όλους μας».