Βόρεια Κορέα: Ισχυρή πυρηνική δοκιμή προκαλεί σεισμό 5,3 Ρίχτερ

Συναγερμός στη διεθνή κοινότητα

Ο σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα  οφείλεται σε πυρηνική δοκιμή όπως ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα, και μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Οι αρχικοί φόβοι επιβεβαιώθηκαν και πλέον μιλάμε για τη μεγαλύτερη (δοκιμή) μέχρι σήμερα.

«Πιθανή έκρηξη κοντά σε έναν χώρο όπου η Βόρεια Κορέα έχει διεξαγάγει πυρηνικές δοκιμές στο παρελθόν», ανέφερε το USGS, σημειώνοντας ότι η έκρηξη αυτή έγινε στην επιφάνεια και όχι υπογείως, σε κάποιο βάθος. «Εάν πρόκειται πράγματι για μια έκρηξη, (το USGS) δεν μπορεί να εξακριβώσει τι τύπου έκρηξη μπορεί να είναι, εάν ήταν πυρηνική ή άλλου (είδους)», εξήγησε.

Παράλληλα, το Κέντρο Σεισμολογικών Δικτύων της Κίνας (China Earthquake Networks Center, CENC) εκτίμησε επίσης ότι η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε σήμερα στη Βόρεια Κορέα οφειλόταν πιθανότατα σε έκρηξη.

Το CENC ανέφερε στον ιστότοπό του ότι η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 08:30 τοπική ώρα (03:30 ώρα Ελλάδας) και ήταν επιφανειακή.

Την ίδια πληροφορία δημοσιοποίησε η Σεισμολογική Υπηρεσία της Κίνας, η οποία αναφέρεται στην κυβέρνηση.

Ένας ειδικός, ο Τζέφρι Λιούις του Middlebury Institute of International Studies, εκτίμησε ότι ο σεισμός που καταγράφηκε οφειλόταν πράγματι στην πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και η ισχύς της δόνησης παραπέμπει σε μια πυρηνική κεφαλή 20 ως 30 κιλοτόνων – κάνοντας λόγο για την ισχυρότερη πυρηνική βόμβα που έχει δοκιμάσει ποτέ η Πιονγκγιάνγκ.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη δοκιμή που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, 20-30 κιλοτόνων τουλάχιστον. Δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα», σχολίασε ο Λιούις. «Οι εκτιμήσεις για την ισχύ είναι πάντα κατά προσέγγιση. Το θέμα είναι πως μιλάμε για τη μεγαλύτερη (δοκιμή) μέχρι σήμερα, εκτός αν αναθεωρηθούν τα δεδομένα προς τα κάτω», πρόσθεσε.

Οι αρχικές αναλύσεις της δοκιμής που είχε κάνει η Βόρεια Κορέα τον Ιανουάριο του 2016 εμπεριείχαν μια εκτίμηση περί μιας βόμβας ισχύος μόλις 6 κιλοτόνων.

Είναι «πολύ πιθανό» η Βόρεια Κορέα να διεξήγαγε σήμερα την πέμπτη της πυρηνική δοκιμή, δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση της Νότιας Κορέας στο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η εκτίμηση αυτή διατυπώθηκε λίγη ώρα μετά την καταγραφή μιας σεισμικής δόνησης μεγέθους 5,3 βαθμών από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) κοντά σε ένα βορειοκορεατικό πεδίο πυρηνικών δοκιμών, το Πούνγκγιε-ρι.

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις αναλύουν τις πληροφορίες για τον σεισμό. Συγκλήθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Νότιας Κορέας από την προεδρία, που επρόκειτο να αρχίσει να συνεδριάζει στις 05:00.

Πριν από δύο μήνες μια οργάνωση η οποία καταγράφει τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα κι εδρεύει στις ΗΠΑ, η 38 North, είχε προειδοποιήσει πως δορυφορικές φωτογραφίες κατέγραφαν έντονη δραστηριότητα στο πεδίο αυτό πυρηνικών δοκιμών.

Η σεναριολογία για το ότι η Πιονγκγιάνγκ θα προχωρούσε σε νέα πυρηνική δοκιμή εντάθηκε αφότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Κιμ Γιονγκ Ουν την 6η Ιουλίου για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε την τέταρτη πυρηνική της δοκιμή τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να της επιβάλει νέες, ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις. Η Πιονγκγιάνγκ έχει επίσης προχωρήσει σε μια σειρά πυραυλικών δοκιμών φέτος.

Η χώρα τελεί υπό το καθεστώς κυρώσεων του ΟΗΕ από το 2006, όταν είχε διεξαγάγει την πρώτη της πυρηνική δοκιμή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας δήλωσε  ότι το Τόκιο θεωρεί ότι είναι ισχυρή η πιθανότητα η Βόρεια Κορέα να διεξήγαγε νέα πυρηνική δοκιμή.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να συγκεντρώσουν και να αναλύσουν τις πληροφορίες για το τι συνέβη στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η ομόλογός του της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε συζήτησαν τηλεφωνικά σήμερα σχετικά με τη νέα πυρηνική δοκιμή στην οποία πιστεύεται ότι προχώρησε η Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε η νοτιοκορεάτικη προεδρία.

Ο Ομπάμα και η Παρκ είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη διάρκειας 15 λεπτών περί τις 04:00 (ώρα Ελλάδας) καθώς ο αμερικανός πρόεδρος επέστρεφε με το Air Force One στην Ουάσινγκτον από τη σύνοδο του ASEAN στο Λάος, σύμφωνα με την προεδρία της Νότιας Κορέας.