Ισραήλ: Αναβολή δίκης υπαλλήλου ΟΗΕ – Κατηγορείται ότι έδρασε υπέρ της Χαμάς

Η συνήγορός του, η Λία Τσέμελ, τόνισε πως ο 38χρονος πελάτης της είναι αθώος και ζήτησε να της δοθεί περισσότερος χρόνος για να συγκεντρώσει αποδεικτικά στοιχεία

Ισραηλινό δικαστήριο ανέβαλε χθες Κυριακή τη δίκη ενός παλαιστίνιου υπαλλήλου των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος διώκεται με την κατηγορία πως έδρασε υπέρ της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, παρότι ο ΟΗΕ τονίζει ότι χαίρει ασυλίας.
Φορώντας φόρμα κρατουμένου, ο Ουάχιντ Μπουρς, μηχανικός που δουλεύει για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, εμφανίστηκε σε μια σύντομη συνεδρίαση του δικαστηρίου της Μπιρ Σεβά, στο νότιο Ισραήλ.

Η συνήγορός του, η Λία Τσέμελ, τόνισε πως ο 38χρονος πελάτης της είναι αθώος και ζήτησε να της δοθεί περισσότερος χρόνος για να συγκεντρώσει αποδεικτικά στοιχεία. Όταν του απηύθυνε ερωτήσεις δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου κατά την άφιξή του στο δικαστήριο, ο Μπουρς αρνήθηκε να κάνει το παραμικρό σχόλιο.

Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για την 29η Σεπτεμβρίου.

Ο Μπουρς, ο οποίος συνελήφθη τη 16η Ιουλίου, κατηγορείται από το Ισραήλ πως «χρησιμοποίησε τη θέση του για να προσφέρει υλική βοήθεια σε τρομοκρατικές και στρατιωτικές δραστηριότητες της Χαμάς», μιας οργάνωσης που οι ισραηλινές αρχές χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μπουρς συμφώνησε 300 τόνοι συντριμμιών που μεταφέρονταν για λογαριασμό του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών να χρησιμοποιηθούν για να κατασκευαστεί ένας λιμενοβραχίονας που προοριζόταν για τις ναυτικές δραστηριότητες της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ΟΗΕ απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος του υπαλλήλου του, τονίζοντας πως η μεταφορά των συντριμμιών έγινε όπως όριζαν γραπτές οδηγίες της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι νομικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών επιχειρηματολογούν ότι ο Ουάχιντ Μπουρς, με την ιδιότητα του υπαλλήλου του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, χαίρει «ασυλίας» που τον προστατεύει από τη σύλληψη και κάθε ποινική δίωξη στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του.

Μολαταύτα την Πέμπτη το Ισραήλ απέρριψε το αίτημα του ΟΗΕ να τον αποφυλακίσει.

«Δεν αναγνωρίζουμε καμιά ασυλία σε τρομοκράτες που αποπειρώνται να βλάψουν τους πολίτες μας», ανέφερε ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Μεγάλο μέρος του 1,9 εκατομμυρίου των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, του παλαιστινιακού θύλακα ο οποίος συνεχίζει να υφίσταται αποκλεισμό από το Ισραήλ, εξαρτάται από την ξένη βοήθεια, η διανομή της οποίας με τη σειρά της εξαρτάται από την ισραηλινή κυβέρνηση και τη Χαμάς.