Ιράν: Συνέλαβε ως κατάσκοπο διαπραγματευτή για τα πυρηνικά

Ήταν μέλος της ομάδας που πέτυχε την ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Έναν διαπραγματευτή, μέλος της ομάδας που πέτυχε την ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συνέλαβαν οι αρχές της χώρας, όπως ανακοίνωσε Ιρανός δικαστικός, ο Γκολαμχοσέιν Μοχσενί Ετζέι.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο διαπραγματευτής αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση έπειτα από προφυλάκιση λίγων ημερών όμως παραμένει υπό έρευνα. Χαρακτήρισε πάντως το διαπραγματευτή "κατάσκοπο ο οποίος είχε εισχωρήσει στην ομάδα για τα πυρηνικά", όπως μετέδωσαν με κρατικά ΜΜΕ.

Η συμφωνία την οποία πέτυχε ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί πέρυσι οδήγησε στην άρση του μεγαλύτερου μέρους των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα περικοπές στο πυρηνικό πρόγραμμά του. Στη συμφωνία αντιτίθενται, ωστόσο, οι σκληροπυρηνικοί που θεωρούν ότι αποτελεί συνθηκολόγηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ετζέι απαντούσε σε μια ερώτηση σχετικά με τη δήλωση ιρανού κοινοβουλευτικού την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον οποίο ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας με διπλή υπηκοότητα συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Ο γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης ανακοίνωσε στις 16 Αυγούστου τη σύλληψη ενός πολίτη με διπλή υπηκοότητα ο οποίος, όπως είπε, συνδεόταν με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά για το αν το πρόσωπο αυτό ήταν στην διαπραγματευτική ομάδα για τα πυρηνικά. Σήμερα ο Ετζέι δεν επιβεβαίωσε ρητά ότι ο συλληφθείς έχει και δεύτερη υπηκοότητα

Στις 16 Αυγούστου η Βρετανία δήλωσε ότι προσπαθεί να μάθει περισσότερα για τη σύλληψη ενός πολίτη με διπλή ιρανική και βρετανική υπηκοότητα.