Η Τουρκία εισέβαλλε στη Συρία: Χερσαία επιχείρηση κατά Κούρδων και ΙΚ

Η επιχείρηση «Ασπίδα Ευφράτη» έχει στόχο «την εκκαθάριση των συνόρων από τις τρομοκρατικές οργανώσεις, την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και την υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας».

Στο έδαφος της Συρίας εισήλθαν στις 11.07 το πρωί οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις μετά τους βομβαρδισμούς που πραγματοποίησε από τις 04.00 τα ξημερώματα ο τουρκικός στρατός και αεροπορία εναντίον θέσεων στη συριακή πόλη Τζαραμπούς. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται εναντίον της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» και της κουρδικής οργάνωσης PYD. 

Η τουρκική επιχείρηση ονομάζεται «Ασπίδα Ευφράτη» και σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» έχει ως στόχο «την εκκαθάριση των συνόρων από τις τρομοκρατικές οργανώσεις, την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και την υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας».

Λίγες ώρες μετα την τουρκική χερσαία εισβολή, οι υποστηριζόμενοι από τον τουρκικό σταρτό  Σύροι αντάρτες που μάχονται κατά του Άσαντ και του Ισλμαικού Κράτους κατέλαβαν ένα χωριό που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα εντός του συριακού εδάφους και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων δυτικά της συριακής πόλης Τζαραμπλούς.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού απελευθέρωσαν το χωριό Κεκλίτσε. Επίσης, οι περισσότεροι μαχητές του ΙΚ που βρίσκονταν στην Τζαράμπλους την εγκατέλειψαν και ορισμένοι από αυτούς παραδόθηκαν. 

«Ολόκληρη η Τζαράμπλους απελευθερώθηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ Οτμάν, διοικητής μιας οργάνωσης των ανταρτών. 

"Οι μαχητές του Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) αποσύρθηκαν από πολλά χωριά στα περίχωρα της Τζαράμπλους και κατευθύνονται νότια προς την πόλη Αλ Μπαμπ", είπε ο διοικητής της ανταρτικής ομάδας Φάλακ αλ Σαμ.

Με την υποστήριξη ΗΠΑ και Γερμανίας

 Η τουρκική εισβολή στη Συρία υποστηρίζεται από πολεμικά αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Προς το παρόν, η υποστήριξη έχει πάρει τη μορφή της κοινοποίησης πληροφοριών και της συμμετοχής αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων και μπορεί να πάρει τη μορφή αεροπορικής υποστήριξης στο έδαφος, αν οι Τούρκοι το ζητήσουν, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος ταξιδεύει με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν που έφθασε σήμερα στην Τουρκία.

Από την πλευρά του και το Βερολίνο υποστηρίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και των Κούρδων στο συριακό έδαφος. 

Αφού υπογράμμισε το γεγονός ότι η τουρκική επιχείρηση που στρέφεται κατά του Ισλαμικού κράτος "συνάδει προς τους στόχους και τις προθέσεις του συνασπισμού κατά του ΙΚ", ο εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας δήλωσε πως "σέβεται" την απόφαση της Άγκυρας να πολεμήσει εναντίον των κουρδικών οργανώσεων στη Συρία, οι οποίες είναι εντούτοις σύμμαχες των Δυτικών στη συριακή σύγκρουση.

"Η Τουρκία, δικαίως ή αδίκως, θεωρεί πως υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα, από την τουρκική πλευρά, στο PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), το οποίο θεωρούμε κι εμείς τρομοκρατική οργάνωση, και τουλάχιστον ένα μέρος των Κούρδων της συριακής πλευράς. Το σεβόμαστε και θεωρούμε πως είναι θεμιτό δικαίωμα της Τουρκίας να δρά εναντίον αυτών των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. Υποστηρίζουμε την Τουρκία στο σημείο αυτό", δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Σέφερ στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Ανυσηχεί η Μόσχα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υπογράμμισε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ότι η Μόσχα ανησυχεί βαθύτατα για την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, καθώς η Άγκυρα έστειλε τις ένοπλες δυνάμεις της εντός της συριακής επικράτειας.