Αυστραλία: Γάλλος έσφαξε φοιτήτρια σε hostel φωνάζοντας “Αλλάχ Ακμπάρ”

Η αστυνομία βρήκε το πτώμα μιας Βρετανίδας 21 ετών και έναν Βρετανό 30 ετών που ήταν τραυματισμένος σοβαρά

Ένας Γάλλος 29 ετών θεωρείται ύποπτος ότι μαχαίρωσε μέχρι θανάτου μια Βρετανίδα και ότι τραυμάτισε άλλους δύο ανθρώπους σε ξενώνα νέων στην Αυστραλία φωνάζοντας "Αλλάχ Ακμπάρ", ανακοίνωσε σήμερα η αυστραλιανή αστυνομία.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της αστυνομίας της πολιτείας Κουίνσλαντ (βορειοανατολικά) Στιβ Γκολσέφσκι δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε αυτό το στάδιο που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο δράστης μπορεί να είχε διασυνδέσεις με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Το επεισόδιο σημειώθηκε χθες βράδυ σε έναν ξενώνα για ταξιδιώτες στο Χόουμ Χιλ, μια αγροτική κοινότητα νότια της Τάουνσβιλ, στο βόρειο τμήμα της πολιτείας, δήλωσε ο Γκολσέφσκι στους δημοσιογράφους στο Μπρίσμπεϊν.

Όταν κλήθηκε στο σημείο, η αστυνομία βρήκε το πτώμα μιας Βρετανίδας 21 ετών και έναν Βρετανό 30 ετών που ήταν τραυματισμένος σοβαρά. Ένα τρίτο πρόσωπο, ένας Αυστραλός, διακομίστηκε στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα.

"Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως ο ύποπτος εξέφερε λόγια που μπορούν να ερμηνευθούν ως ακραία", συνέχισε ο Γκολσέφσκι.

Φαίνεται, συνέχισε, πως χρησιμοποίησε την έκφραση "Αλλάχ Ακμπάρ" (Ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος) στη διάρκεια της επίθεσης και κατά τη σύλληψή του, που εκτυλίχθηκαν προφανώς παρουσία δεκάδων μαρτύρων.

"Η πληροφορία αυτή θα προστεθεί στην έρευνα, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν αποκλείουμε καμία υπόθεση, είτε για πολιτική είτε για εγκληματική ενέργεια", συνέχισε.

Η αστυνομία θα πρέπει να εξετάσει την ψυχιατρική κατάσταση του υπόπτου και να εξακριβώσει εάν ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών κατά την επίθεση, από την οποία σκοτώθηκε επίσης ένας σκύλος.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν ο Γάλλος είχε διασυνδέσεις με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ο Γκολσέφσκι απάντησε "όχι" προσθέτοντας ότι δεν υφίσταται καμία ειδική απειλή κατά του πληθυσμού.

"Δεν έχουμε καμία πληροφορία, εκτός από το γεγονός ότι ενήργησε μόνος", δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου η Σάρον Κόουντεν, διευθύντρια της αυστραλιανής ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Η Κόουντεν διευκρίνισε πως ο Γάλλος, που δεν ήταν γνωστός στην αστυνομία, βρισκόταν νόμιμα στην Αυστραλία.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 η Αυστραλία αύξησε το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής. Τουλάχιστον έξι επιθέσεις ματαιώθηκαν στην αυστραλιανή επικράτεια τους τελευταίους 18 μήνες, σύμφωνα με την κυβέρνηση.