Αρμενία: Ευχαριστούμε τη Γερμανία για την αναγνώριση της γενοκτονίας

"Μια εκτιμητέα συμβολή της Γερμανίας στην αναγνώριση και στη διεθνή καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας από τους Οθωμανούς"

Η Αρμενία χαιρέτισε σήμερα την έγκριση από τους Γερμανούς βουλευτές ψηφίσματος που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία στα τέλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

"Είναι μια εκτιμητέα συμβολή της Γερμανίας στην αναγνώριση και στη διεθνή καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας, αλλά και στην παγκόσμια μάχη για την αποτροπή γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο εκφράζει λύπη γιατί "οι τουρκικές αρχές εξακολουθούν να απορρίπτουν επίμονα το αναμφισβήτητο γεγονός της γενοκτονίας που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία" υπογραμμίζοντας πως οι πρώην σύμμαχοί της, "η Γερμανία και η Αυστρία, παραδέχονται σήμερα το δικό τους μέρος της ευθύνης" στη γενοκτονία.

«Για ακόμη μία φορά, οι απειλές του "σουλτάνου" Ερντογάν και των αυλικών του δεν έπιασαν τόπο. Η Γερμανία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έπραξε το αυτονόητο, συνεισφέροντας με την πράξη της αυτή στην απόδοση της δικαιοσύνης απέναντι στην ιστορική πραγματικότητα», αναφέρει από την πλευρά της η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος. 

Παρά τις απειλές της Άγκυρας για επιδείνωση των διμερών σχέσεων, η Μπούντεσταγκ ενέκρινε την απόφαση που χαρακτηρίζει "γενοκτονία" τις σφαγές  έως και 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις το 1915. 

Πριν την ψηφοφορία στη γερμανική βουλή, ο πρόεδρος της Αρμενίας ζήτησε από τους Γερμανούς βουλευτές να μην ενδώσουν στην προειδοποίηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. 

Η σημερινή απόφαση της γερμανικής βουλής ακολουθεί παρόμοιες κινήσεις σε άλλα αντιπροσωπευτικά σώματα χωρών όπως η Γαλλία και ο Καναδάς.