Δικαιοσύνη μετά από 16 χρόνια: Ισόβια σε πρώην αρχηγό κράτους

Ο Ισέν Αμπρέ κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας επειδή διέταξε τη δολοφονία και τον βασανισμό χιλιάδων διαφωνούντων

Ο πρώην πρόεδρος του Τσαντ Ισέν Αμπρέ κρίθηκε σήμερα ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας επειδή διέταξε τη δολοφονία και τον βασανισμό χιλιάδων διαφωνούντων στη διάρκεια των οκτώ χρόνων της διακυβέρνησής του που ξεκίνησε το 1982.

Ο Αμπρέ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από το Ειδικό Αφρικανικό Συμβούλιο, το οποίο συνέστησαν το 2013 η Σενεγάλη και η Αφρικανική Ένωση.  Κρίθηκε μεταξύ άλλων ένοχος για βιασμούς, εκτελέσεις, απαγωγές, υπαγωγή πολιτών σε κατάσταση σκλαβιάς και άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η ετυμηγορία είναι η κατάληξη ενός αγώνα που διήρκεσε 16 χρόνια των θυμάτων και των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα για την προσαγωγή του πρώην ισχυρού άνδρα στη δικαιοσύνη στη Σενεγάλη, όπου διέφυγε μετά την ανατροπή του από πραξικόπημα το 1990 στη χώρα της κεντρικής Αφρικής.

Η δίκη στο ειδικό δικαστήριο του Ντακάρ, χωρίς ιστορικό προηγούμενο, θα μπορούσε σύμφωνα με ακτιβιστές και πολιτικούς παρατηρητές να αποτελέσει ένα μάθημα, ή μια προειδοποίηση, για τους αφρικανούς ηγέτες, ένα τέταρτο του αιώνα μετά την ανατροπή του.

Η ανάγνωση της ετυμηγορίας από τον Γκμπερντάο Γκουστάβ Καμ, δικαστή από την Μπουρκίνα Φάσο, διήρκεσε περίπου μια ώρα, και έγινε δεκτή με κραυγές χαράς από το ακροατήριο: «νικήσαμε!».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο Αμπρέ, ως τότε απαθής, φορώντας λευκό, παραδοσιακό αφρικανικό ένδυμα και τουρμπάνι και με το βλέμμα κρυμμένο πίσω από μαύρα γυαλιά από την πρώην ημέρα της δίκης, χαιρέτισε τους υποστηρικτές του υψώνοντας τις γροθιές στον αέρα και φωνάζοντας «κάτω η Françafrique!» (σ.σ. όρος με τον οποίο έχει περιγραφεί η σχέση εξάρτησης χωρών της Αφρικής με την πρώην αποικιοκρατική επικυρίαρχο Γαλλία).

Το ειδικό δικαστήριο αναμένεται ακόμη να εξετάσει πιθανά αιτήματα αποζημίωσης από μέρους των θυμάτων.