Γιλντιρίμ: Ξεκινάμε την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως θέλει ο πρόεδρος

Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε δεσμευτεί να υποστηρίξει την αλλαγή σε πλήρες προεδρικό σύστημα (γιαυτό και έγινε πρωθυπουργός)

Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα πως το σημερινό Σύνταγμα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και πως θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως η εργασία για την κατάρτιση νέου Συντάγματος.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο μετά την ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου του, ο Γιλντιρίμ είπε πως το Σύνταγμα θα πρέπει να αντανακλά το γεγονός πως ο αρχηγός του κράτους εκλέγεται τώρα απευθείας από τον λαό.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί η Τουρκία να υιοθετήσει πλήρες προεδρικό σύστημα, κάτι το οποίο ο Γιλντιρίμ έχει δεσμευθεί να υποστηρίξει.

Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε ακόμη πως η πρώτη προτεραιότητά του στην οικονομία είναι η ανάπτυξη μέσω της (αύξησης της) παραγωγής και δεσμεύθηκε να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και την απασχόληση στη χώρα.

Στο νέο υπουργικό συμβούλιο διατηρεί τη θέση του ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ ακλόνητος είναι και ο υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλπμαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν.

Υπουργός Άμυνας αναλαμβάνει ο Φικρί Ισίκ, ενώ αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ομέρ Τσελίκ.