Ψάρια και αυτοκίνητα αντί για πετρέλαιο εμπορεύονται πλέον οι τζιχαντιστές

Η αλιεία σε εκατοντάδες λίμνες βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας Βαγδάτης έχει τζίρο εκατομμυρίων δολαρίων το μήνα

Στο εμπόριο αλιευμάτων και αυτοκινήτων έχει στραφεί το Ισλαμικό Κράτος, για να αντισταθμίσει τις απώλειες που υπέστη από την εμπορία πετρελαίου.

Μάλιστα, από την εμπορία ψαριών και αυτοκινήτων στο Ιράκ, οι τζιχαντιστές αποκομίζουν εκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών στις δυνάμεις ασφαλείας, τα ετήσια έσοδα της τζιχαντιστικής οργάνωσης ανέρχονται σε 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από την εκμετάλλευση εγκαταστάσεων πετρελαίου και αερίου στο Ιράκ και τη Συρία.

Η αλιεία σε εκατοντάδες λίμνες βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας Βαγδάτης έχει τζίρο εκατομμυρίων δολαρίων σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την έκθεση. Κάποιοι ιδιοκτήτες (σ.σ. ιχθυοκαλλιεργειών), δραπετεύοντας από την περιοχή, εγκατέλειψαν τα ιχθυοτροφεία τους, ενώ άλλοι συμφώνησαν να συνεργαστούν με τους τζιχαντιστές για να αποφύγουν να γίνουν στόχος επιθέσεων.

Η εκμετάλλευση του τομέα της αλιείας φέρνει στους τζιχαντιστές έσοδα από το 2007, όταν η αλ Κάιντα – προκάτοχος του ΙΚ στο Ιράκ – πολεμούσε τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής, αλλά αυτός ο τομέας εμπορικής δραστηριότητας προσέλκυσε την προσοχή των αρχών μόλις φέτος, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι τζιχαντιστές παράλληλα επιβάλουν φόρο εκμετάλλευσης αγροτικών γαιών, 10% φόρο στα πουλερικά και άλλους φόρους σε ένα φάσμα προϊόντων και ειδών που εισάγονται στην περιοχή τους.

Παράλληλα, η οργάνωση εξασφαλίζει νέα έσοδα από την δραστηριοποίηση της στο εμπόριο αυτοκινήτων και εργοστασίων, που κάποτε τελούσαν υπό τη διοίκηση της ιρακινής κυβέρνησης σε περιοχές που κατέλαβαν οι τζιχαντιστές.

Αυτές οι εμπορικές δραστηριότητες βοήθησαν στην αντιστάθμιση, εν μέρει, των οικονομικών απωλειών που υπέστη η οργάνωση εξαιτίας των χαμηλότερων εσόδων της από την εμπορία πετρελαίου.

Τέλος, η έκθεση υπογραμμίζει, πως επιπρόσθετα με την μισθοδοσία, οι μαχητές του ΙΚ ενδεχομένως να λαμβάνουν επιδόματα ενοικίου, οικονομικές απολαβές για οικογένειες έως τέσσερα παιδιά και περιστασιακά μπόνους – όπως εκείνο ύψους 1.000 δολαρίων που διανεμήθηκε μετά την κατάληψη από τους τζιχαντιστές της Μοσούλης το 2014.