Δεν θα δικαστεί τελικά ο πατέρας του μικρού Αϊλάν Κούρντι

Τελικά δεν θα δικαστεί ο πατέρας του 3χρονου Αϊλάν Κούρντι που είχε χάσει τη ζωή του σε ναυάγιο στα νερά της Μεσογείου και το άψυχο σωματάκι του ξεβράστηκε σε παραλία της Τουρκίας. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι ο πατέρας του, Αμπντάλα Κούρντι θα καθόταν στο εδώλιο. Τελικά οι κατηγορίες αποσύρθηκαν.

Στο ναυάγιο είχαν χάσει τη ζωή τους 12 Σύροι πρόσφυγες –μεταξύ των οποίων τα δύο του παιδιά και η σύζυγός του.

Στο εδώλιο θα καθίσουν δυο άνδρες, οι Μουαφάκα Αλάμπας και Άσεμ Άλφρχαντ, για παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Ο Κούρντι, ο οποίος ζει στο Ιρακινό Κουρδιστάν, κατηγορήθηκε αμέσως μετά την τραγωδία ότι εκείνος οργάνωσε το ταξίδι των προσφύγων που κατέληξε σε τραγωδία. Ο ίδιος ωστόσο έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς. Μετά το ναυάγιο έχει εμφανιστεί πολλές φορές σε διάφορα μέσα ενημέρωσης και τον Δεκέμβριο έκανε έκκληση "σε όλον τον κόσμο να ανοίξει τις πόρτες του στους Σύρους".

Με την έναρξη της διαδικασίας σήμερα οι δύο φερόμενοι ως διακινητές αρνήθηκαν ότι ευθύνονται για το ναυάγιο και υπέδειξαν ως υπεύθυνο τον πατέρα του 3χρονου Αϊλάν. "Ο πραγματικός εγκληματίας, ο οργανωτής, είναι ο Αμπντάλα Κούρντι ο οποίος έγινε ήρωας στις τηλεοράσεις αλλά δεν είναι καν εδώ για να καταθέσει", είπε ο Άλφρχαντ.

Η δίκη αναβλήθηκε και δεν ορίστηκε ακόμη η ημερομηνία επανέναρξής της.