Πάπας σε παραγκούπολη του Ναϊρόμπι: “Εδώ αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου”

Ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε σήμερα από τη μεγάλη παραγκούπολη του Κανγκέμι στο Ναϊρόμπι την "ωμή αδικία" που ζουν οι κάτοικοι των "μολυσμένων και εγκαταλελειμμένων περιφερειών" από μειοψηφίες που "συγκεντρώνουν εξουσία και πλούτη", καταγγέλλοντας επίσης μια νέα μορφή "αποικιοκρατίας" σε βάρος των αφρικανικών χωρών.

"Πώς να μην καταγγείλω τις αδικίες που υφίστασθε; Η ωμή αδικία της αστικής περιθωριοποίησης εκδηλώνεται από τα τραύματα που προκαλούν οι μειοψηφίες οι οποίες συγκεντρώνουν την εξουσία, τον πλούτο και ξοδεύουν με εγωιστικό τρόπο ενώ η ακατάπαυστα αυξανόμενη πλειοψηφία είναι υποχρεωμένη να καταφεύγει στις εγκαταλελειμμένες, μολυσμένες και περιθωριοποιημένες περιφέρειες", δήλωσε ο Φραγκίσκος.

Ο Ποντίφικας μιλούσε από την εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ της Εργασίας, των Ιησουιτών, σε αυτή την τεράστια παραγκούπολη των 100.000 κατοίκων.

Υπενθυμίζοντας τα "ιερά δικαιώματα που είναι στέγη, γη, εργασία, ο Πάπας απηύθυνε έκκληση για μια "αξιοπρεπή αστική ολοκλήρωση: ούτε εξάλειψη, ούτε πατερναλισμό, ούτε αδιαφορία, ούτε απομόνωση".

Όταν μια μοναχή της παραγκούπολης παραπονέθηκε ότι μόνο το 4% του κλήρου στο Ναϊρόμπι εργάζεται στις παραγκουπόλεις, όπου επιβιώνουν περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους, ο Φραγκίσκος κάλεσε "όλους τους χριστιανούς, ειδικά τους κληρικούς να συμμετέχουν". "Πράγματι, εδώ νιώθω σαν στο σπίτι μου", παραδέχτηκε στην αρχή της ομιλίας του. Ο Ποντίφικας καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο, που παρέμενε σιωπηλός μέχρι τότε, όταν είπε στα σουαχίλι: "Ο Θεός να σας ευλογεί".

Η ομιλία αυτή, αφιερωμένη στην αστικοποίηση, είναι η πιο δυνατή του ταξιδιού του Πάπα στην Αφρική και συμπληρώνει την καταδικαστική του ομιλία για το περιβάλλον και τη δίκαιη κατανομή των πόρων χθες ενώπιον υπηρεσιών του ΟΗΕ στο Ναϊρόμπι. 

Επόμενοι σταθμοί του Πάπα Φραγκίσκου στην αφρικανική ήπειρο θα είναι η Ουγκάντα και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.