Τουρκικά F-16 κατέρριψαν Ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος

Τουρκικά αεροσκάφη κατέρριψαν σήμερα στην τουρκο-συριακή μεθόριο ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος που είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο, μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ στην Άγκυρα.

Πηγές της τουρκικής προεδρίας και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσαν ότι το αεροσκάφος το οποίο κατερρίφθη ήταν ένα Su-24 ρωσικής κατασκευής. 

Σύμφωνα με το τουρκικό επιτελείο στρατού, τα τουρκικά F-16 κατέρριψαν το πολεμικό αεροσκάφος αφού αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους. Μάλιστα, έλαβε δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών, πριν το καταρρίψουν 2 τουρκικά F-16. Όμως, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι το ρωσικό αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια ολόκληρης της πτήσης του.  

Η Habertürk αναφέρει ότι οι πιλότοι πρόλαβαν και εγκατέλειψαν με τα αλεξίπτωτα το αεροπλάνο, δημοσιεύοντας σχετικές φωτογραφίες. 

Σύμφωνα με το CNN Turk, ενας από τους δύο Ρώσους πιλότους έπεσε στην βόρεια Συρία και είναι αιχμάλωτος των τοπικών δυνάμεων των Τουρκμένων που βρίσκονται και δρουν στην περιοχή.

Το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τον υπουργό Εξωτερικών για τις εξελίξεις στα σύνορα.

Από επίσημες πηγές έγινε γνωστό ότι η Άγκυρα θα έχει διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ για το συμβάν.