Μόνο το 31% των Τούρκων θέλουν τον Ερντογάν “σουλτάνο”

Την Τετάρτη, τρεις μέρες μετά τον θρίαμβο και την αυτοδυναμία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει δημοψήφισμα για την αλλαγή συντάγματος στη χώρα, με σκοπό την μετάβαση σε προεδρικό σύστημα που θα ενισχύσει τις εξουσίας του στο απόλυτον βαθμό και θα τον ανακυρήξει επισήμως σε Σουλτάνο. 

 Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα των εκλογών ήταν η ανάγκη να λυθεί το συντομότερο, το ζήτημα του νέου συντάγματος» αλλά, σύμφωνα με σημερινή, μετεκλογική έρευνα της «IPSOS», οι Τούρκοι πολίτες δεν φαίνονται να συμμερίζονται τις φιλοδοξίες του. 

Σύμφωνα με τα αποτέλσματα της δημοσκόπησης, ο Ερντογάν παραμένει ο πιο δημοφιλής ηγέτης στη χώρα όμως το ποσοστό αυτών που θα ήθελαν τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα είναι μόλις 31%. Η μεγάλη πλειοψηφία, το 57% των ερωτηθέντων, τάσσεται υπέρ του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, όπως είναι σήμερα. 

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εξασφάλισε την περασμένη Κυριακή 317 έδρες στη νέα βουλή, επί συνόλου 550. Με βάση το σύνταγμα, η αναθεώρηση του συντάγματος μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: Πρώτον με πλειοψηφία 330 εδρών και την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος. Δεύτερον με πλειοψηφία 367 εδρών. Στην περίπτωση αυτή η αναθεώρηση δεν προϋποθέτει δημοψήφισμα.

Το ΚΔΑ χρειάζεται δηλαδή τη στήριξη 13 πρόσθετων βουλευτών. Το αν και πώς θα διασφαλίσει τη στήριξη αυτή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις διεργασίες εντός των κομμάτων της αντιπολίτευσης.