Τουρκία: 86 οι νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα

Στους 86 ανέρχονται οι νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στην Άγκυρα, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας.

Ο απολογισμός αυτός είναι ακόμη προσωρινός, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου.

"Εξήντα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου και άλλοι 24 υπέκυψαν στο νοσοκομείο", είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Σύμφωνα με τον Μουεζίνογλου, οι τραυματίες ανέρχονται στους 186.

Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τη μετάδοση εικόνων από τις βομβιστικές επιθέσεις

Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση στη μετάδοση εικόνων που δείχνουν τις εκρήξεις οι οποίες σημειώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Άγκυρα, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι οι δύο εκρήξεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους προφανώς ήταν αποτέλεσμα επίθεσης αυτοκτονίας. Άφησε να εννοηθεί ότι οι δράστες ήταν πεζοί και ζωσμένοι με τα εκρηκτικά, αφού, όπως σημείωσε, από τις εκρήξεις δεν καταστράφηκε κανένα όχημα.

Η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ καταδικάζουν την επίθεση των "τρομοκρατών εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών" στην Άγκυρα

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε σήμερα την Τουρκία να "παραμείνει ενωμένη" απέναντι στους "τρομοκράτες" και τις απειλές τους, μετά την επίθεση που σημειώθηκε σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης στην Άγκυρα και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι.

"Ο τουρκικός λαός και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν ενωμένες απέναντι στους τρομοκράτες και όλους εκείνους που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα η οποία αντιμετωπίζει πολλές απειλές" ανέφερε η Μογκερίνι σε ανακοίνωση που εξέδωσε από κοινού με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε επίσης την "τρομοκρατική επίθεση".

"Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για αυτή τη φρικτή επίθεση εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν για την ειρήνη", τόνισε.

Για "θρασύδειλη τρομοκρατική επίθεση" έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στον τουρκικό λαό.

Από το Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ καταδίκασε "μια βάναυση τρομοκρατική επίθεση εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών" υποστηρίζοντας ότι οι δράστες επιδιώκουν να δημιουργήσουν "ένα κλίμα τρόμου και εκφοβισμού πριν από τις εκλογές".