Διεθνή έρευνα για έγκλημα πολέμου ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Συνόρα

Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητεί έρευνα για έγκλημα πολέμου σχετικά με τον αμερικανικό βομβαρδισμό του νοσοκομείου της αφγανικής πόλης Κουντούζ, όπως προβλέπεται από πρωτόκολλο των Συμβάσεων της Γενεύης που δεν έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί.

Ο αμερικανικός βομβαρδισμός κατά του νοσοκομείου της Κουντούζ συνιστά "επίθεση κατά της Σύμβασης της Γενεύης", δήλωσε σήμερα στη Γενεύη η πρόεδρος την οργάνωσης Ζοάν Λιού.

Δηλώνοντας ότι η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα "δεν εμπιστεύεται μία εσωτερική στρατιωτική έρευνα", ζήτησε "τη συγκρότηση διεθνούς ανθρωπιστικής επιτροπής για την εξακρίβωση των γεγονότων", μίας επιτροπής που προβλέπεται από τις Συμβάσεις της Γενεύης, που καθορίζουν τους κανόνες εφαρμογής του ανθρωπιστικού δικαίου στους πολέμους.

Η συγκρότηση της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Επιτροπής Έρευνας προβλέπεται από το άρθρο 90 του Πρώτου Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου των Συμβάσεων της Γενεύης του 1949. Ως διαρκές διεθνές σώμα η επιτροπή συστάθηκε το 1991.

Στρατηγός Κάμπελ: Οι αμερικανικές δυνάμεις "δεν ακολούθησαν" τους κανόνες 

Ο αμερικανός στρατηγός Τζον Κάμπελ, διοικητής της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, θεωρεί ότι οι αμερικανοί στρατιώτες "δεν ακολούθησαν" τους ισχύοντες για τις αεροπορικές επιδρομές κανόνες κατά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των New York Times.

Αυτοί οι κανόνες συμπεριφοράς του αμερικανικού στρατού υποδεικνύουν την πορεία που ακολουθείται πριν από ένα αεροπορικό πλήγμα. Ενας βομβαρδισμός είναι νόμιμος "για την εξόντωση τρομοκρατών, την προστασία των αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και την υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων", εξηγεί το δημοσίευμα.

Ομως, η επιδρομή της Κουντούζ, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 άνθρωποι στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, "πιθανότατα δεν εντάσσεται σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες ", θεωρεί ο στρατηγός Κάμπελ, οι δηλώσεις του οποίου έγιναν κατά τη διάρκεια ιδιωτικής συνομιλίας και δημοσιεύονται από τους New York Times.

Ακόμη χειρότερα, οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις που πραγματοποίησαν την επιδρομή "δεν έβλεπαν τον στόχο" που οι αφγανοί ομόλογοί τους τους ζητούσαν να πλήξουν, εξηγεί ο στρατηγός. 

Ο Τζον Κάμπελ εξήγησε χθες στα μέλη του Κονγκρέσου ότι το ιατρικό κέντρο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βομβαρδίσθηκε "κατά λάθος" κατά τη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής που ζητήθηκε από τους Αφγανούς, αλλά αποφασίσθηκε από την αμερικανική αλυσίδα διοίκησης. Οι αφγανοί στρατιώτες δήλωσαν ότι μαχητές ταλιμπάν βρίσκονταν στο εσωτερικό του νοσοκομείου.

Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξοργίσθηκε από τις δηλώσεις αυτές, ανακοινώνοντας ότι "δεν έγινε κανένα λάθος", αφού είχε φροντίσει να στείλει στις συντεταγμένες του νοσοκομείου της τόσο στις αμερικανικές δυνάμεις, όσο και στον αφγανικό στρατό, για την αποφυγή ενός τέτοιου γεγονότος.

Τρεις έρευνες διεξάγονται ήδη για την επίθεση, μία αμερικανική, μία αφγανική και μία νατοϊκή.