Απειλεί ο Ερντογάν τη Μόσχα για τις παραβιάσεις από ρωσικά μαχητικά

Προειδοποιητικό... γρύλισμα του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη δεύτερη (σημερινή) παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά που βομβαρδίζουν στη Συρία. Η Άγκυρα δεν βλέπει με καλό μάτι τη ρωσική επέμβαση στη Συρία, υπέρ του Άσαντ, ωστόσο μέχρι τώρα είχε κρατήσει σχετικά χαμηλούς τόνους επικαλούμενη τις καλές σχέσεις και τις εμπορικές συναλλαγές με τη Μόσχα.

Σήμερα πάντως ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε σήμερα τη Ρωσία ότι θα χάσει πολλά αν καταστρέψει τη φιλία της με την Άγκυρα και είπε πως η Τουρκία δεν θα παραμείνει υπομονετική μπροστά στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

"Μια επίθεση στην Τουρκία σημαίνει μια επίθεση στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μαζί με τον Βέλγο πρωθυπουργό.

"Η θετική σχέση μας με τη Ρωσία είναι γνωστή. Αλλά αν η Ρωσία χάσει μία φίλη σαν την Τουρκία, με την οποία συνεργάζεται σε πολλά θέματα, θα χάσει πολλά, και θα πρέπει να το ξέρει αυτό", είπε.

Σε πιο ήπιους τόνους από τον Ερντογάν, χθες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε προειδοποιήσει ότι Άγκυρα θα ενεργοποιήσει τους κανόνες εμπλοκής στην περίπτωση παραβίασης του εναέριου χώρου της, δηλώνει, προσθέτοντας ότι η Ρωσία κλιμάκωσε τον πόλεμο στη Συρία με την είσοδό της στη σύγκρουση.

Η Ρωσία αιτιολόγησε την παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου λέγοντας ότι η παραβίαση οφείλεται στην κακοκαιρία.

Το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει τις "απαράδεκτες και ιδιαίτερα επικίνδυνες παραβιάσεις" του εναέριου χώρου της Τουρκίας. Ενώ σήμερα κλιμάκωσε τους τόνους λέγοντας πως οι ρωσικές παραβιάσεις "δεν μοιάζουν καθόλου με ατύχημα".