Mουσουλμάνα ήθελε να ορκιστεί υπήκοος Καναδά φορώντας νικάμπ

Το ομοσπονδιακό εφετείο του Καναδά δικαίωσε χθες μια μουσουλμάνα η οποία είχε ζητήσει να πάρει τον όρκο καναδικής υπηκοότητας φορώντας το νικάμπ, ένα κάλυμμα του προσώπου που αφήνει έξω τα μάτια, και συνήθως συμπληρώνεται από πέπλο που κρύβει το υπόλοιπο σώμα.

Εν μέσω μιας εκλογικής καμπάνιας πριν η χώρα πάει στις κάλπες στις 19 Οκτωβρίου, η συντηρητική κυβέρνηση είχε ζητήσει από το δικαστήριο να παγώσει την απόφασή του στις 15 Σεπτεμβρίου που επίσης επέτρεπε στη γυναίκα, την Ζουνέρα Ίσακ, να ορκιστεί με το πρόσωπο καλυμμένο, όπως επέμενε και η ίδια.

Μετά την απόφαση του εφετείου, η κυβέρνηση προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, ζητώντας ξανά την αναστολή της απόφασης.

Το θέμα του καλύμματος του προσώπου έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στην προεκλογική καμπάνια, ιδιαίτερα στην επαρχία του Κεμπέκ, όπου η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων υποστηρίζει την απαγόρευση των νικάμπ σε τελετές απόκτησης της υπηκοότητας.

Το θέμα έχει ζημιώσει τη δημοτικότητα στο Κεμπέκ του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο αρνείται να υποστηρίξει την απαγόρευση, με αντίκτυπο επίσης και στη δημοτικότητα του κόμματος διακρατικά.