Φόβοι για νέα Ιντιφάντα στο Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του "διεξάγει μάχη μέχρι θανάτου κατά της παλαιστινιακής τρομοκρατίας" και έδωσε εντολή για τη λήψη αυστηρών μέτρων μετά τη δολοφονία δύο Ισραηλινών χθες στην Ιερουσαλήμ.

"Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνεται κυρίως η επιτάχυνση της κατεδάφισης των κατοικιών των τρομοκρατών", είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ynet.

Η ένταση έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη, με τους Παλαιστίνιους και την ισραηλινή αντιπολίτευση να εκφράζουν ανησυχίες για το ξέσπασμα μίας τρίτης Ιντιφάντα.

Έπειτα από τις δύο τελευταίες επιθέσεις Παλαιστινίων εναντίον Ισραηλινών πολιτών χθες τη νύχτα, που στοίχισαν τη ζωή σε δύο Ισραηλινούς, η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύει για δύο ημέρες την πρόσβαση των Παλαιστινίων στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. 

Παράλληλα, 77 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά τις τελευταίες 24 ώρες στη Δυτική Όχθη, σε συγκρούσεις με την αστυνομία και τον στρατό. Ο νέος κύκλος βίας ξεκίνησε πριν τρεις εβδομάδες,  ότι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές πυρπόλησαν το σπίτι μια οικογένειας ισραηλινών εποίκων με αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί ο πατέρας, η μητέρα και ένα μωρό που κοιμόταν στην κούνια του. 

Η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι κήρυξε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" ώστε να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαράθεση, έπειτα από δύο επιθέσεις που πραγματοποίησαν Παλαιστίνιοι και είχαν ως αποτέλεσμα δύο θανάτους από ισραηλινής πλευράς στην Ιερουσαλήμ.

Ο εκπρόσωπος των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, Αντνάν αλ-Νταμίρι, κατήγγειλε την αύξηση των επιθέσεων των εποίκων. "Αυτή η κλιμάκωση της βίας των εποίκων συμβαίνει σαφώς υπό την προστασία της ισραηλινής κυβέρνησης, επειδή δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τέτοιες επιθέσεις χωρίς να είναι καλυμμένοι από την κυβέρνησή τους", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αντιμέτωποι με αυτή την "κλιμάκωση", οι αξιωματούχοι των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας θα έχουν αύριο συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ράμι Χαμντάλα και τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, πρόσθεσε.