Γουατεμάλα: Σβήνουν οι ελπίδες για 300 αγνοούμενους, μετά από κατολίσθηση

Σβήνουν οι ελπίδες για την ανάσυρση επιζώντων μετά την τεράστια κατολίσθηση σε μια κοινότητα λίγο έξω από την πρωτεύουσα της Γουατεμάλας η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 90 ανθρώπους, παρότι οι διασώστες συνεχίζουν τις απεγνωσμένες προσπάθειες να βρουν αγνοούμενους στα συντρίμμια. 

Σύμφωνα με τις αρχές, έχουν καταμετρηθεί 90 νεκροί, ανάμεσά τους 17 παιδιά — τα τρία ήταν νεογέννητα — και τουλάχιστον 26 τραυματίες. 

Οι αρχές της Γουατεμάλας ανακοίνωσαν σήμερα ότι 300 άνθρωποι αγνοούνται μετά την κατολίσθηση που ισοπέδωσε περί τις εκατό κατοικίες και στοίχισε τη ζωή σε 87 ανθρώπους, στην συνοικία Σάντα Καταρίνα Πίνουλα, στο νοτιο-ανατολικό τμήμα της Πόλης της Γουατεμάλας.

Μετά από σφοδρές βροχοπτώσεις, τόνοι χώματος και βράχων ισοπέδωσαν και καταπλάκωσαν δεκάδες σπίτια, παγιδεύοντας κατοίκους.

Ο Σέρχιο Καμπάνας, στέλεχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων CONRED, είπε ότι αμφιβάλλει για το εάν θα βρεθούν άλλοι επιζώντες. «Όμως (...) συνεχίζουμε την έρευνα, ακόμα και για την περίπτωση που σωθεί μόνο ένας άνθρωπος ακόμα», πρόσθεσε. 

Την Παρασκευή, μέλη των οικογενειών των θυμάτων λάμβαναν ακόμα μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα από ανθρώπους που θάφτηκαν ζωντανοί και ζητούσαν βοήθεια.

Η τραγωδία έπληξε τη Γουατεμάλα έπειτα από μήνες πολιτικής αναταραχής, κι ενώ η χώρα ετοιμάζεται να εκλέξει νέο πρόεδρο μετά την παραίτηση του Ότο Πέρες Μολίνα εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφοράς.