Τη Ράκα πρωτεύουσα του ISIS βομβάρδισαν οι Ρώσοι

Την επαρχία Ράκα, προπύργιο των τζιχαντιστών του ISIS έπληξαν σήμερα τα ρωσικά βομβαρδιστικά που επιχειρούν πλέον στη Συρία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), τουλάχιστον 12 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν κατά τις αεροπορικές επιδρομές χθες βράδυ στη Ράκα (βορειοανατολική Συρία).

Οι τζιχαντιστές ακύρωσαν την προσευχή της Παρασκευής υπό το φόβο των ρωσικών πυρών, όπως ανακοίνωσαν μαχητές του ISIS.

Είναι η πρώτη φορά αφότου ξεκίνησαν, την Τετάρτη, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία που η Μόσχα βομβαρδίζει τη Ράκα, η οποία θεωρείται η "πρωτεύουσα" τις τζιχαντιστικής οργάνωσης που ελέγχει τη μισή χώρα. Ρωσικά βομβαρδιστικά έπληξαν και το Χαλέπι.

Τα πολεμικά της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας έχουν βάση το αεροδρόμιο της Λαττάκειας στη βορειοδυτική Συρία.

Η Μόσχα έχει ανακοινώσει πως μάχεται εναντίον του ΙΚ και "όλων των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων" στη Συρία. Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της υποψιάζονται ωστόσο ότι η Ρωσία επιτίθεται κυρίως στους αντιπάλους του συμμάχου της, Μπασάρ αλ-Άσαντ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας όπου το ΙΚ έχει μικρή παρουσία.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο ρωσικός στρατός ανέπτυξε περισσότερα από 50 αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς και πεζοναύτες, αλεξιπτωτιστές και μονάδες ειδικών δυνάμεων στη Συρία. Οι ενισχύσεις στάλθηκαν στο λιμάνι της Ταρτούς και στο αεροδρόμιο της Λαττάκειας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πολλές χώρες του διεθνούς συνασπισμού που πλήττει στόχους του ΙΚ στη Συρία κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να σταματήσει "αμέσως" τις επιθέσεις της εναντίον της συριακής αντιπολίτευσης και του άμαχου πληθυσμού και να "εστιάσει τις προσπάθειές της" κατά του ΙΚ.