ΗΠΑ – Σαουδική Αραβία: Κοντά σε συμφωνία για αγορά οπλικών συστημάτων

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την αγορά δύο φρεγατών βασισμένων σε ένα περιπολικό σκάφος που κατασκευάζει η Lockheed Martin Corp για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και ενδέχεται να υπάρξει συμφωνία ως τα τέλη της χρονιάς, σύμφωνα με πηγές ενήμερες για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η πώληση των φρεγατών, η αξία των οποίων είναι αρκετά μεγαλύτερη από 1 δισεκ. δολάρια, θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της από πολλού αναμενόμενης διαδικασίας εκσυγχρονισμού του βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας, ένα πρόγραμμα που μπορεί να περιλάβει επίσης πολλά ακόμη μικρότερα πλοία. Η συμφωνία υπογραμμίζει τις στενές οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών παρά τις εντάσεις για τη συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Τα έγγραφα για τη συμφωνία ενδέχεται να είναι έτοιμα πριν τελειώσει η χρονιά, είπαν οι πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αυτή την εβδομάδα. Στο ευρύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού θα συμπεριλαμβάνονται εκπαίδευση, αγορά εξοπλισμού ανθυποβρυχιακού πολέμου κ.ά. συμφωνίες, κατά τις ίδιες πηγές.

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να αναθερμάνουν τη σχέση τους.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του σαουδαραβικού ΠΝ συζητείτο επί χρόνια, αλλά σύμφωνα με πηγές στις ΗΠΑ οι ανησυχίες του Ριάντ όσον αφορά το Ιράν επιτάχυναν τη διαδικασία. «Οι Σαουδάραβες συνεχίζουν να ενδιαφέρονται έντονα για την αγορά αμερικανικής (στρατιωτικής) τεχνολογίας», είπε μία πηγή.

Σύμφωνα με τον Ρόμαν Σβάιτσερ, αναλυτή της Guggenheim Securities, η επίσκεψη του Σαουδάραβα βασιλιά στην Ουάσινγκτον ενδέχεται να σηματοδοτήσει μια σειρά παραγγελιών «στρατιωτικού εξοπλισμού σε βιομηχανίες των ΗΠΑ».

Οι δύο χώρες οριστικοποιούν μια συμφωνία αξίας 1,9 δισεκ. δολαρίων για την αγορά 10 ελικοπτέρων MH-60R της Sikorsky Aircraft, που μπορούν να εκτελούν αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου, μεταξύ άλλων. Το Κογκρέσο ενημερώθηκε για τη συμφωνία τον Μάιο. Τον Ιούνιο, η Σικόρσκι ανακοίνωσε πως η Σαουδική Αραβία εξετάζει μια νέα μεγάλη παραγγελία για ελικόπτερα Black Hawk, καθώς σχεδιάζει να διπλασιάσει τον σημερινό της στόλο, ο οποίος αριθμεί 80.

Το Ριάντ ενισχύει επίσης την αντιπυραυλική και αντιαεροπορική του άμυνα. Έχει ήδη αποκτήσει το σύστημα Patriot και πρόσφατα εγκρίθηκε η αγορά συστημάτων PAC-3 της Lockheed, αξίας 5,4 δισεκ. δολαρίων, από τη Σαουδική Αραβία.
Τον Ιούλιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση πυρομαχικών αξίας 500 εκατ. δολαρίων για τον σαουδαραβικό στρατό. Σαουδάραβες αξιωματούχοι επιδιώκουν την αγορά κατευθυνόμενων από λέιζερ βομβών Paveway II Plus της Λόκχιντ.

Εξάλλου η Boeing Co κατασκευάζει 84 μαχητικά αεροσκάφη F-15 στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ύψους 33,4 δισεκ. δολαρίων. Τα πρώτα από τα μαχητικά αυτά δοκιμάζονται στην Αεροπορική Βάση Έντουαρντς στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Μπόινγκ.