Αργεί η εξομάλυνση σχέσεων ΕΕ με Κούβα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κούβα δύσκολα θα ολοκληρώσουν πριν από το τέλος της χρονιάς μια συμφωνία που προβλέπει την οικονομική και πολιτική σύσφιγξη των σχέσεών τους παρά τις προόδους οι οποίες έχουν επιτευχθεί στις διμερείς διαπραγματεύσεις, δήλωσε χθες Τετάρτη ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η επίτευξη συμφωνίας ως τα τέλη του 2015 συνεχίζει να είναι ο διακηρυγμένος στόχος των δύο πλευρών, «αλλά αυτό είναι δύσκολο» και «είναι καλύτερο να έχουμε μια καλή συμφωνία, παρά μια ταχεία συμφωνία», εκτίμησε αυτή η πηγή, ενώ η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Αβάνα ανακοίνωσε ότι ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα διεξαχθεί την 9η και τη 10η Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα της νήσου.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το επιτύχουμε, αναμένουμε να γίνει άλλος ένας κύκλος συνομιλιών φέτος, τον Νοέμβριο», πρόσθεσε ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Επωφελούμενες από τη δυναμική που δημιουργήθηκε λόγω της επαναπροσέγγισης της Κούβας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Αβάνα και Βρυξέλλες έθεσαν ως στόχο τους να ολοκληρώσουν ως τα τέλη του έτους μια συμφωνία πλαίσιο για την εξομάλυνση των σχέσεών τους. Η συμφωνία αυτή προβλέπει τη βελτίωση της συνεργασίας των δύο πλευρών, των οικονομικών και εμπορικών σχέσεών τους, αλλά και των πολιτικών ανταλλαγών τους.

Μετά από έναν γύρο διαπραγματεύσεων που είχε διεξαχθεί τον Ιούνιο τα δύο μέρη είχαν κάνει λόγο περί αισθητής προόδου στα εμπορικά και στα οικονομικά ζητήματα, αλλά για εμμένουσες αποκλίσεις στα ζητήματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αντίθετα με τις ΗΠΑ, η ΕΕ ουδέποτε είχε διακόψει τις σχέσεις της με την Κούβα —αν και αυτές είχαν παγώσει το 2003— παρά τις συχνές επικρίσεις των Βρυξελλών για ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη νήσο. Όμως θέληση να επωφεληθεί από τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η επαναπροσέγγιση της Ουάσινγκτον και της Αβάνας για την εξομάλυνση και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.