Κουρσκ: 15 χρόνια από την ναυτική τραγωδία που συγκλόνισε τον κόσμο

Στις 12 Αυγούστου 2000 βυθίζεται αύτανδρο - με 118 ναύτες και αξιωματικούς πλήρωμα - στη Βόρεια Θάλασσα το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο K-141 Κουρσκ και όλος ο πλανήτης συγκλονίζεται από την ναυτική τραγωδία. Στη Μόσχα, στο μνημείο που ανεγέρθη μετά την τραγωδία στο Κεντρικό Στρατιωτικό Μουσείο, έγιναν σήμερα εκδηλώσεις μνήμης (φωτογραφία), όπως και στα υπόλοιπα μνημεία στις πόλεις Βιντγιάεβο - από όπου το Κουρσκ ξεκίνησε το τελευταίο του ταξίδι - στην Αγία Πετρούπολη, όπου αναγράφεται απόσπασμα από το σημείωμα που βρέθηκε από τον Νμίτρι Κολέσνικοβ, μέλος του πληρώματος, με τις λέξεις: "Μην απελπίζεστε" - και στην πόλη Κουρσκ από όπου το υποβρύχιο πήρε το όνομά του.

 Το υποβρύχιο βυθίστηκε στα ανοιχτά της Θάλασσας του Μπάρεντς κατά τη διάρκεια άσκησης και - σύμφωνα με τις επίσημες πηγές της Ρωσικής κυβέρνησης - η βύθιση επήλθε όταν προκλήθηκε έκρηξη εξαιτίας διαρροής καυσίμων υπεροξείδιου του υδρογόνου από μια ελαττωματική τορπίλη που έφερε το υποβρύχιο.  Ωστόσο ο Βλαντίμιρ Κουρογιέντοφ, επικεφαλής του Ρωσικού Ναυτικού ανέφερε πως το Κουρσκ συγκρούστηκε, χωρίς να αναφέρει με τι.

Δεκατέσσερεις μήνες αργότερα, το Ρωσικό Ναυτικό σε συνεργασία με την Ολλανδική κοινοπραξία των εταιρειών Smit Internationale και Μαμούτ, ανέσυρε την πλειονότητα των σορών των επιβαινόντων στο υποβρύχιο.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ανεύρεσης και ανέλκυσης των σορών, οι δύτες βρήκαν ένα σημείωμα από τον Ντμίτρι Κολέσνικοφ, υποπλοίαρχο του Κουρσκ, που γράφει: "Όλο το πλήρωμα από τα τμήματα έξι, επτά και οκτώ ήρθαν στο ένατο. Υπάρχουν 23 άτομα εδώ. Πήραμε αυτή την απόφαση εξαιτίας του ατυχήματος. Κανείς μας δεν μπορεί να βγει στην επιφάνεια".